Wednesday, December 31, 2008

mlm thn baruku

pejam celik pejam celik dah penghujung 2008..beberapa jam je lagi dah msk 2009..tp sebelum tu rasanya msh blom terlambat nak ucapkan Selamat Tahun Baru Hijrah 1430..mmg cpt masa berlalu..apekah penghijrahan yg akan kita lakukan thn ini?? dan ape pula azam baru 2009??
sebut psl azam nih..hanya 1 perkara yg blom tercapai iaitu mendapat kembali berat bdn asal owaaa susahnyer tensi tauu huhu..

apapun antara yg dah tercapai..of cozlah dpt dok rmh baru nih..alhamdulillah sebelum 2008 melabuh tirai dpt jugak aku dok rmh sendiri yg dah 4 thn dibeli nih..(dh tak berapa nak baru kan) so skrg tgh melepak atas katil sambil2 tgk tv..(en.zaim takde..ada tugas yg perlu diselesaikan di luar huhu..)malangnya tak dpt tgk astro sbb bdk2 kat bwh tu tgh konker..klu depa psg kartun maka dgn itu kartun gak ler kat atas nih..so aku dok ler tgk tv yg byk semut ni hasil penggunaan antenna yg dibeli di pasaraya Giant...
rasa2 aku nak ada azam baru gak lah..emm..rasa2 mcm nak berazam nak menambah pelaburan dlm bank..dan lebih berjimat cermat..al maklumlah thn dpn org kata kita akan mengalami kegawatan..agak2 bleh tak aku laksanakan azam ni eh..almaklum aku terkenal gak ler ngan gelaran shopaholic wpun semua novel shopaholic hasil tulisan sophie kinsella telah hbs kubaca tp aku ala2 tak brp nak sedar lagi ngan sikapku ini..doa2lah aku berjaya gak mencapai azamku ini kan..amin.. (apapun aku dah tak pakai kredit kad lagi tau..1 hutang sudah langsai..bangganyer:-p)
pesanan buat rakan2 seperjuangan sopingku..jgnlah menggodaku soping sakan lg..dgn mengajak aku mengunjungi destinasi di dlm maupun di luar negara (spt bandung) utk melaksanakan hasrat perabihkan duit sendiri mahupun suami...sesungguhnya aku telah kembali ke pangkal jalann..aikkk korang tak percaya eh..sampai ati...hukkk:-p

Tuesday, December 30, 2008

ari ni bday anak bujangku yg ke 6 thn





Saturday, December 27, 2008

PROMO! PROMO!

nantikan kemunculan produk kecantikan yg MELETOP skrg;-)



EUMORA MIRACLE BAR





amacam?? teruja takk..tungguuuu...will update soooooooonnn!!




menabunglah dr skrg yer

wahhh..tajuknyerr tak agak..pandai soh org menabung eh..mcmlah aku byk nar berjimat cermat...tpkan betol tau..ni sajalah aku nak kasik tips kpd ibubapa yg mempunyai anak yg masih belum bersekolah sekitar umur 4 thn ke bawah...

kan aper pg td aku dah reg. sek. agama arash..yuran dan buku2 sek.nyer pon dah ratus2 gak..aku htr dia kat sek. ren. agama (kafa) al-hidayah..lbh krg 1.5 km dr rmh aku la..sek. ni kira private gaklah..tak mcm sek. agama rakyat krjn tu..tp sukatan pelajaran sama yg ditetapkan JAIS lah..mabe sistem saja yg berbeza..arash akan sek. sini start nxt year..2.20ptg - 6ptg..monthly fee rm35 tp aku amek kelas tambahan ngaji iqra so kena tambah lg rm20..jdnyer rm55 sebulan..bleh bygkan tak dia akan penat setelah seharian bersekolah.. kuar rmh dr kul 6.45 pagi lagi weh..aku suka jer at least dia akan kurang tgk tv kat rmh..(aku nak sorok remote kontrol..sabtu ahad jer bleh tgk tv..blehh??) dan harap2 dia larat ler nak buat homework..

tu blom campur yuran bulanan adelia plak dlm rm302..(actually rm210 tp ingat tak ari tu aku mintak byr reg. separuh jer..kena ler up byr bln2nyerkan..) pastu bdk2 ni punyer transportation rm45..so kiranya sebulan kitorg kena kuarkan dlm rm402 ler utk bdk dua org nih..

tp sebelum tu td aku dah buat kira2 dh brp byk duit dah abis..eemm..setelah campur tolak darab bahagi..yuran, uniform, buku2, kasut, beg, alat2 tulis..rupak2nya dkt 2k gak lah abiss..fuhhhh..haa itu baru 2 org anak yer puan2..bygkan yg ada anak lebih drp 2 tuuu..klu nk htr sek. yg elok sket..mmg ler kena byr lebih..tp takpe janji kita dah laksanakan t'jwb sbg ibubapakan..semua ibubapa nak kan yg terbaik utk anak2nya betoi takk...semoga anak2 ni nnt membesar sbg johan..ehh..semoga diorg nih menjadi anak yg berilmu, soleh & solehah serta berbakti kpd ibubapanya bila dah dewasa kelak kan..

itulah serba sedikit bab2 nak menyekolahkan anak yg aku nak kongsikan bersama korang..so kpd korang yg ada anak yg masih kecil tu..aku cadangkan simpan ler duit mulai skrg..klu simpan 30-50 hengget sebulan pon dan ok dah..by the time umur diorg 5 thn tu..dah ada duit nak htr sek. tadika kan..

ni hanyalah pandangan..sbb klu ku tahu..mmg aku simpan gak dulu..jgn ler jd cam aku ni tak brp nak menyimpan sgt..menghabiskan reti laaa..nasib ler ujung thn ni kami dpt gak bonus ciput2..alhamdulillah..masih mampu lg..semoga 2009 nnt rezeki kita semua akan dilimpahi lg kan..insyaAllah;-)

Thursday, December 25, 2008

tunggakan

entry kali ni takde kena mengena ngan tunggakan bil api, air mahupun astro..ni cuma tunggakan entry jer daaaa...spt yg dijanjikan aku akan tunjuk apekah aktiviti aku spjg mggu ni yg sempat dirakamkan

selasa lepas..aku berjaya gak mengsnapkan gamba di pasar malam area rmh baruku itew..tersangat jakun ok..ye lah berthn tak gi psr mlm..kasik can ler akak nak jiwa2 jap..

haa ni kat entrance..ni jer ler yg sempat snap..sebenarnyer malu ler org dok pandang2 jer..tgk mamat baju putih tu siap posing lagi..sori ler bang i bkn reporter nak mskkan dlm paper..i cuma keje ngan bos2 reporter jer..

antara menu awal yg mencuri pandangankuuu...yeeahaaa..aku tak penah mkn buntuts ayam ni..tah kenapa tetiba rasa nak mkn..en.zaim pon belilahh secucuk utk aku..pastu 10 cucuk sate ayam..
tgkkk..cth suami mithali ok..dia mmg suka pilih2 ikan nih..gigih dia memilihh sbb isteri dia tgh gigih mengamek gambaaa...btw mmg all this while tugas membeli bhn2 dapur ialah en.zaim..akak msk jer kat rmh tu pon klu rajin..selalu stok utk bdk2 dua org tu jer..err..pembantu tlg mskkan..

ni plakk antara gerai kegemaranku..wahh baru 2x gi psr ni dah ada fav. dah eh..tp mmg tak dinafikan food yg jual kat sini tidak menghampakanlah sdp2 lak tu..yg penting akak tak kena cirit birit ok lps mkn tu semuaa..ehh tp aku beli laksa jer lah..bkn semua tuu..gilir2 lah..

akhirnya tiba menu en.zaim tak lain tak bkn nasik lemak bolehh..dia dah cop awal2 ayam mana yg dia nak..ramai gak org time ni..pastu ada srg mamat tu bersoraa.."ehh cpt senyum akak tu nak amek gambaaa" ahaaa..malunye dennn..klu dpt hp sony cybershot tu kan senang..takyah ler akak sebok nak kuarkan kamera ngan flash sana sini hukkk..

haaa jgn terpedaya...yg ni tarak juai pon kat psr mlm tu..ini kisah smlm lak iaitu ari rabu lps..mggu ni aku dok tgk blog org ada ler 1-2 entry psl sushi..adoiyaiii terliur tau takkk..so aku pon ajak ler geng2 opis gi pekena sushi king klcc..kali ni amek tempura soba set..sdp gak..ada lg 2 sushi aku mkn iaitu onagi (my fav) dan telur ikan ngan seaweed tu ape namanyer tak hengat dah..tp yg tu sbb pelahap sgt kan tak sempat nak amek ler..

bila nak blk tu..sblm turun ke tpt parking..kitorg terjumpa plak menatang ni...aku pon tak pasti tujuan sebenarnyer dia kat sini..sbbkan kaler dia menarik iaituu pink..akak tangkap jer lah dik oii..
haaa cuba teka ape ada dlm niii...lama dahhh aku tak gi sini membeli skincare produk..tp sbb aku dah ala2 desprate..terpaksalah belii gak..

ni ler barangannya...facial cleanser ngan vit e moisture lotion..(paper bag kemain bsr kan..i likeee) actually dah se thn lbh aku pakai shadira..kebetulan stok abis nak gi beli kat tpt yg aku selalu beli tu mcm jauhhnyer..emm..tp ape pon akak yg juai shadira tu dah promo satu brg baik punyer..penah dgr tak psl sabun eumora..bagus tau produk tu..buat dr tanah liat..masih baru lg kat sini..sapa tgk demonya pasti takjub (poyo jer mcm aku penah tgk :-p) aku dh cuba skali..sabun tu pon dah abis..yg bestnyer pakai tu takyah pakai toner..tu yg aku beli benda alah ni jer..psl sabun ni nnt aku buat entry lain lah eh..penat dah den ni nak tido..dah kul 12 mlm wehh..saja buat entry mlm ni sbb sudah pastinya aku agak kebizian esok pagi.. aku srg je keje lain semua cuti huhu..



promosi kembali ke sekolah

hari ni seawal kul 10 pagi kami sekeluarga dah kuar rmh..tpt pertama yg dikunjungi dah sah2 lah warung makan kat tepi jln kat luar tu..standardlah aku nih hawat ler malas tol nak msk kan konon2 pindah rmh ni semangat nak msk kesudahannya mkn kat luar gak uhukk..berbalik citer gi sarapan tadi..tak sangka plak arash ngan adelia suka mkn kat situ..aku, en zaim & adelia mkn nasik lemak (poyolah aku diet kan aduss..) arash spt biasa fav dia roti telur..visual tak dpt disertakan sbb tgh lapa..

selesai mkn..kami teruskan perjalanan ke Jusco, Cheras Selatan..5 min jer dr rmh aku..sebenarnya kriteria utk mencari rmh bg aku haruslah berdekatan dkt soping mall yer tuan puan..

kul 10.45 kitorg sampai kat jusco..nak tau tak..time tu parking kat luar dah hampir penuh..kat tkt 1 lak still ada kosong kitorg parking situ lah..aku pon heran kul brp lah diorg ni sampai mall kan..ke sampai sebelum subuh bwk bantal tunggu dpn pintu tu..huhu..

korang percaya tak..anak2 aku biasanya naik stroller klu gi memana soping mall yg bsr2 nih..haa..dah besar cam gini pon kena tolak lagi wehh..kebetulan td kitorg tak bwk terpaksalah masukkan dlm troli ni plak..adoiyaii diorg ni mmg malas nak berjalan tp kuat gak soping..isshh..ikut sapaaa laaa ni..

aku membeli belah ler peralatan sek. utk diorg nih..nasib org tak ramai lg senang ler nak memilih ngan byr..sblm tu..aku sempat redeem point jusco aku tu..rupe2nye dah ada 11 ribu point klu aku tak redeem nnt burn aje..so aku tukar dpt voucher 80 henggett tuuu..aper lagi kann..

adoiilaaa hawat ler brg2 semua mahaii eh..brg2 bdk pon mahai..thn ni dua2 anak dah sek. lg ler bertambah belanjanye..diorg lak tak mengalah semua nak pilih brg ikut karektor kartun jer..eee..nasiblah kitorg mampu lg nak melayan..tu pon sbb anak ada dua org jer..klu ramai sorii la ye abg n adik..korang kena pakai cam ayam jer yer mcm mommy dulu...

lps beli2 wpun brg aku kesudahannya tak beli kecuali tuttt..itu entry lain klu dah berjaya baru aku bleh tunjuk :-p kitorg blk rmh kul 4..haa jgn tak tau..aku ngan en.zaim klu gi sopin mall at least 5-6 jam tu wajib ok..

ni ler antara brg2 yg adelia nak..aku nak beli beg yg kecik je..tp dia nak gak yg besar tu..nasiblah tak mintak yg bleh tarik skali tu..adoila penin..baru tadika dah pandai demand..takpe dik..pasni pakai brg ni sampai darjah tiga ok!

abg lak akhirnya dpt jugak brg idaman dia..maklumlah skrg dok gila Ben10 jer..adehhh..segalanye ben10..tumbler ijau tu rupenye dpt free ada lam beg tu..nasib tak beli lain..selain brg ni beli kasut sek. dia 2 pasang ngan stokin 6 psg..brg2 ni jer dah beratus eh..aku dah pesan kat diorg..pakai sampai dah tak rupa beg ngerti?

bila dah membeli tu tibalah time nak memposing ngan barangan yg dibeli plak..

tgk tu semua Ben10 weehhhh...

adikk pon sempat ler pose ngan dora dia tuuu..hp pon beli baru gakkk..adoii brp byk ler yg dia ada ni...
tak sabar dah nak gi skool..adik tak yah beli kasut..sbb dia pakai kaki ayam jer kat sek. dia tu nnt..so beli sandal jer lah..tu pon rega lg mahai dr kasut sek. abg adehh..

abg pon tak ngalah nak pose gak ngan beg kebanggaan dia...

emmm..lepas penat posing turn mommy lak nak gi pasar malam..pic kat sana aku tak amek..sbb dah amek ari selasa lepas..(nnt aku tunjuk eh siapkan entry ni dulu) oh ya..kat sini pasar mlm 2x seminggu..fuhhh heaven jer rasa..selamat dah 2 ari takyah msk :-p td gi beli sayur2-an yg byk..maklumlah anak bujang aku ni suka mkn sayur..klu tarak sayur bising satu rmh..sayur fav dia skrg baby corn dan all time fav. kedua2 anak aku ialah sawi..korang percaya tak..harusslah kena percaya ok;-)




Tuesday, December 23, 2008

pengantin unik

unikkan pengantin ni...Sabtu lepas aku gi kenduri kahwin anak officemate aku tp lain dept kat area rmh lamaku di Bdr. Sri Permaisuri laaa..sempat snap gambar ni dan di bwh ni jer..sbb bz mkn..emm..food pon sdp..

wpun akak ni dok appartment..tp still meriah maklum anak sulong..pelamin dan meja mkn pon lawaaa..(sori tak dpt amek gambar pengantin kat pelamin yg meletop tu sbb org ramai sgt kerumun) green apple lagi temanya..tahniah kepada kak liza dan suami kerana dpt menantu baru..semoga thn dpn dpt cucu plak eh..issh² muda lagi tu neneknyer;-)


ni laa goodies bag yg kitorg dpt bwk blk..ada lg satu..telur dia letak dlm bekas mengkuang lawa gak laa..tp tak sempat nak snap..lupa la pulok..

kpd blogger yg bakal melangsungkan perkahwinan..Selamat Pengantin Baru diucapkan..biasalah hjg² thn, cuti² sek. ni ramai yg kawin..tahniah diucapkan yer...



psst..

* aku tak tau ape dah jadi ngan entry tadi membuatkan setting aku semua lari..terpaksa copy paste ni balikk adoiii..ciknad tlg post balik komen tu bleh..soweyy eh ;-)

smlm kann..aku belek² FB ni..aleh² terjumpa lahh principal adelia..kelasss kann..senang tol dunia skrg nih..google² jer musti terjumpa apa yg patut..yg tak patut lagi ler bykkkk..

aku pon add lah dia..dan ari nih..aku dpt melihat gambar² students dia kat area rmh aku tu..uisshh..excited nyer tak terkiraaa..ada pic gi rabbit park kat semenyeh..uisshh klu adik tgk ni musti dia pon terujaa.. so cikgunyer pon telah menulis sesuatu kat wall aku tu..begini munyiknyer..

"Hi Aqish, Thanks for dropping by and register your daughter at my Q-dees... Hope she'll be happy with us for years to come.InsyaAllah.. By the way, hope you can assist me in promoting my centres (Taming Jaya & Putrajaya) as well.. Good things are meant to be shared kan.. hehehe. Thanks again."

so kengkawan..sesapa yg dok area ni..jom ler anto anak kat situ..aku tgk programnyer best gak..di samping cikgu yg baik² wahh yoyoor jer promo..(eh tapi betol tau principal dia so sweet;) 3 Jan ni adelia ada orientasi..nnt aku tunjuk ape yg terjadi eh..tgk surat ni siap ada placement test lagi tuu..alahai..aper lah yg anak aku nak jawap niii..huhu..

ni centre yg kat rmh aku..dulu kat sini ada swimming pool..tp sempat bertahan 2 thn jer..pastu bocor sana sini..sbb dia tak wat yg permanent yg korek tanah tu..alahai sayangnyer klu tak bleh adik merasa..takpelah nnt gi antar swim class jer lah adik eh..

Monday, December 22, 2008

kecik sungguh dunia ini

akhirnya berjaya jugak aku daftarkan si adelia tu sek. tadika dia..adoilaa ari sabtu lepas puas kitorg pusing² dkt tmn berhampiran ngan rmh aku tu..semua sek. yg nampak lawa di luar tp bila msk..ada yg ok kat tkt bwh naik tkt atas pulakk adehh segala bau ada..toilet kotor laa..biliknyer lak panas laaa..en.zaim biasalah kan..klu panas² ni dia tak brp nak berkenan..

sebelum meround di tmn² tu aku mmg dah aim satu skool nih..tp bila dok pk yuran pendaftarannyer yg agak tinggi sajalah gatal nak carik sek. lain..tp tu lah kan org kata..alah membeli menang memakai..akhirnya kitorg akur ler ikut pilihan pertama ku dulu..

kisah nak daftar pon satu hal..sabtu tu aku dah call nak jumpa principalnyer kat area tmn taming jaya tu..smlm kul 2.20 sharp kitorg dah sampai..bila sms cikgu tu kata dia dah ada sila naik katanya..yg kitorg heran nak naik ape nyer pagar kunci..aku kol lah tak puas ati..rupenye dia gi tunggu kat centre Putrajaya boleh..alahai hawat tak habaq ada 2-3 centre cikgu oii..

kesudahannya kitorg takleh tunggu lah klu nak soh dia patah blk kan..sbb ada 2 jemputan mkn² smlm..terpaksalah set appt. ke mlm..so mlm td tgh ujan² lebat dlm kul 8 tu..kitorg anak beranak pon kuar ler nak gi jumpa dia..

setelah beberapa penerangan..tibalah sessi nak membayar² semua tu..alhamdulillah..baik cikgu ni boleh kompromi..dia kasik aku byr separuh jer..pastu naikan sket bayaran bulanan..fuhh lega akakk..:-D bila dah borak² tu..rupe²nye dia kwn kepada officemate aku daaaa...alahai keciknye dunia nih..dan yg membuat aku kagum..dia ni lelakiii okk..first time aku jumpa principal tadika lelaki ni tau..orgnyer pon baik..dan not bad gak ler..anak aku suka..siap dlm keta tu ckp dia dah rindu ngan teacher dia tadi tu..amboii kemain adik yer..

next year bermulalah episod persekolahan Adelia Emalin di Q-dees, Tmn Taming Jaya..semoga senang ler dia bgn pagi..

oklah aku nak gi mtg..lom set up pa per pon lg nih..huhu..

Friday, December 19, 2008

mainan maniaaa

adoilaaaa..bulan ni aku kena sindrom mainan maniaaa..mana taknyer..bln ni mau dkt 3-4x aku buat lawatan kat kedai nihhh...td aku ngan en.zaim gi lunch kat KLCC yg 3 min jer dah sampai dari opis aku nih..lps lunch en.zaim gi solat jumaat tu ler kat sejid tu..korang jgn ler ingat dia ponteng tak baik tau :-p

penyebab utama ke sini nak beli hadiah utk anak kengkawan aku yg sambut bday dan aku lak dijemput ke party diorg ujung minggu ni dan minggu dpn..senang beli skalilah..

best lak gi sini..baru bukak outletnyer kat klcc nih..besar pon besar..aku pon menyinggah lah jap senang semua ada..ada krismas sales lak tu..akak aper lagi lah kan..pantang tgk perkataan "SALES"..uisshh alergik sungguh..gi sini rasa cam nak jadi budak kecik semua nak main isshh..tak senonoh tol..

klu bdk² tu ada..mau kopak lagi akuu..tgk ler tuu..kemain lagi harga² yg ditampalnyer tuu..tak agak..isshh...hadiah yg aku kasik takleh ler tunjuk sbbnyer nnt tak surprise..buatkan mak² diorg bukak blog aku ni kang..tak beshh aaa kan :-p

sempat gak ler amek pokok nih..dpt snap sekali jer pastu bateri kamera mampusycat..dgr cerita dr adik yg tlg wrap hadiah td tu..dia kata klcc ari nih ada wat sales start kul 10 mlm -12 tgh mlm nih..satu hari sahaja..sekali dlm sethn..dia kata mmg murah²..emm..td aku dah recce² kat kedai guess tu klu takat kasik 20% jer promotion takpelah..akak nak tunggu 50-70% blehh:-D





semoga setel semuanya

aku harap ari ni setellah semua bayaran bil dlm mbank2u tu..hawat ler malas sgt ehh..dah kena badi blogger ni kot..takleh klu tak jengok wpun time opis hour :-p kronik dah rasanyer ni..adoii tulunnnn..

malasnyerr nak byr bil..yg msk nyer tak byk mana.. tang byrnyer tu adoilaaa..nak wat camne..selagi idop nih..mana ada yg free semuanya kena byr...duit reg. utk tadika anak dara tu pon kena ketepikan awal² aku ni bkn leh percaya kang terpakai haruu tak sek. lak adik tu kang huhu..itulah dia idop somi isteri ni harus bantu membantu gitu..baikkan aku..silalah muntah..

Thursday, December 18, 2008

Silalah Undi

aku rasa video ni soooo sweet..dan mereka patut menang..jomlah undi tp korang kena register dulu laaa..yg pengantin perempuan ni keje kat ofis aku ni..tp lain dept..dan aku idak ler rapat sgt cuma saja nak kasik upkan vote dia tu...nnt korang tlglah vote skali eh..tq very much ;-)



klu nak vote gi kat sini eh Nurbani & Syahrizal


yeayyy..1st time dpt award


wahhhh..aku sungguh teruja ok..1st time akak dpt award ni..rasa jakun gak lah kan..standarddd...tima kasih diucapkan pada Dee yg sudi memberikan award ini kpd aku..maceh bebanyak yer awak..kita suka tawwww;-)

oklah giliran aku lak nak kasik award ni kat :

1) pinkiss - ooohh..anak muridku yg sgt cerdik ;-)

2) ciksu - utk menghilangkan keteganganmu itewww kikiki

3) ciknad - yg menjadi pemangkin pertama utkku berblog dlm ni huhu

4) wansu - semoga bizness bertambah suksess ;-)

5) kak eta - wpun jauh di mata tp dkt di hati..ihiksss..

6) sis gee - rajin² lah berblog eh..:-D

7) tangsibiru - teruskan memberi info agama yg berguna kpd kami semua yer..sejuk jer blog u tu..haa tgk i promo lg ni..tarak pa per souvenir dr bandung ker :-p

haa itulah dulu rasanyer senarai yg aku rasa nak kasik..utk dee..nnt klu jumpa award yg best² kita kasik kat awak eh ;-)



Wednesday, December 17, 2008

idea di manakah kaww

dah dua ari ni aku tarak idea nak tulis aper ler huhu..cuma mlm td aku sempat gi pasar malam kat area rmh baru aku tu..pehh happening gakk..habis gak 20 hengget duit en.zaim dan haku share² beli makanan kikiki..

aku ni sebenarnyer dah berthn tak pegi pasar mlm tau..sbb rmh lama tu malas aku nak turun naik tangga maklum dok penthouse yg tarak lif :-p sekali dpt pegi smlm..rasa cam jakun @ teruja lah plak..rasa mcm nak amek jer gambo semlm tu..tp ala² malu lah pulok..lain kali jer lah aku tunjuk eh;-)

yg mintak aku tunjuk pic rmh baru tu..nnt² lah yer..rmh mmg dah siap kemas tp ujung minggu ni mmg aku kena modify balik ler..paham² je lah klu maid yg buat..susunannyer tak ler serapi yg kita buat sendiri pulak² brg² yg dlm kabinet tu..aku ni jenis mata semak jer klu tak susun ikut ketinggian dan kesamarataan..sbb tu kena wat sendiri kan..rmh aku lak ruang tamu tu kosong jer wehh..sofa ngan kabinet tv pon lom ado lagi..almaklum rmh lama dulu dok kuarters kerajaan so semua complete..rmh sendiri kalu semua kena beli sendiri huwaa..bajet pon ala² emm..pepaham jer lah kan..nntlah aku amek pic mana yg ada dulu ok..


Monday, December 15, 2008

misiku telah tercapai..yahooo!!

alhamdulillah..tanggal 13 Disember 2008, kami telah berjaya pindah sepenuhnya ke rmh baru wpun ada gak brg lom packing betol² masa tu..biasalah en.zaim mmg suka buat plan mengejut ni..ari jumaat tu mmg kitorg dah tido kat rmh tu..tetiba dia dpt idea nak pindah keesokan harinya..terus soh kol lori pak ali..memula dia mcm tak available..last² di tgh mlm dpt msg mengatakan ON..aku yg memula mcm ala² nak postphone nxt week je lah terpaksa akur jer lah ngan kehendak en. zaim tu..

yg haru nyer byk brg kecik² lom pack dlm kotak besar..main hangkut satu²..bygkanlah rmh kitorg tkt 3..yg tukang angkat ada ler 2 org jer..penat gilerr wehh..tp bkn aku ler org lain aku takat pack sket² jer kikiki..nasiblah rmh skrg ni rmh teres..cuma nnt kena naik satu tingkat atas jer nak ke bilik² :-D

apapun..aku bersyukur sgt²lah akhirnya misiku utk pindah sebelum tahun baru ini telah berjaya sepenuhnya..bygkanlah rmh tu siap dah lama thn 2004 tak silap..ujung 2008 baru kitorg pindah..haaa selama nih sapa yg duduk tu ehh..pikirlah sendiri huhu :-p

byk gak lah lagi menda² yg nak kena buat..takpelah slow² dlm otak aku ni dok pk nak membeli brg² kat ikea jer ni..adoiyaii cepatlah gaji :-p

Friday, December 12, 2008

asyik mengepawww jer korang eh

mlm td kitorg gi Midvalley..memula perancangannya nak byr bil maxis broadbangangs nih..sorilah maxis sbb coverage ko mmg terok kat rmh cheras aku tu..kata dok tkt 3 line still clear tp sebenarnye hampeh..membazir tol byr bln2..en.zaim nak terminate tp ada kontrak sethn..tp ada caranya..esok dia nak gi soh maxis hold line..so takyah byr tunggu jer sampai kontrak habis..cerdik gak en.zaim aku ni;-)

berbalik citer MV td..sampai2 jer kat sana kuar2 jer lift terus jumpa toys r us tuu..adoilaa..ape lagi bdk2 ni meluru msk laa..dan berjaya mengepaww en.zaim..lihatlah bukti di bwh dgn bangganya soh amek gambo dan mskkan dlm internet...ewah2 kemain lg korang yer..

arash tak hbs2 dgn Ben10 dia lah..kali ni dpt gak jam yg diidam2kan selama ni..adoiyaiii mmg kopak wehhh..nasib baik bkn duit aku hehe..

adelia plak spt biasa sibuk dgn baby doll dia..dia ni mmg agak obses dgn baby..byk kali dah mintak ngan mommy..alahaii..aku mcm ala2 tak brp nak dgr permintaan dia tu..so lebih baik gi beli baby pelsuu jer utk dia kan kan;-)

tak sabar nak mskkan baby dia dlm katil..nak bebenor jadi mak..dia bahasakan diri dia mama ok..yg si abg lak dia panggei babah..mcm2 lah diorg nih..

aku lak mcm tak brp nak berjaya jer mengepaw en.zaim..dia kata hold dulu ler beli henpon pink yg aku minat tu..sbb nak pindah ni byk nak pakai duit..owaaaaa...mmg ler sadis tp takpelah henpon ari tu dah repair elok lg..yg pasti nxt yr aku akan pastikan misiku berjayaa..yeaaahhh..chaiyuk2..kikikiki...



Thursday, December 11, 2008

i'm homee...

alhamdulillah..kami selamat sampai ke rmh kul 12.30mlm tadi..actually dah sampai KL kul 10 tp terus gi rmh cik ton kat gombak...lepak2 mkn jap (aku srg jer yg mkn sebenarnye:p) kul 12mlm br tolak balik ke cheras nih..

ari ni aku cuti lagi..jgn tak tau anak bujang aku arash sekolah lagi..ari ni ada farewell party kat skool dia tu..smartreader ni mmg lambat cuti tau..esok baru last day..blk dr antar arash, en.zaim ckp dia nampak bunting ada jualan murah henpon kat menara PGRM tu..up to 70% less waahhh..mcm best jer munyiknyer..en.zaim ajak aku buat lawatan kat situ jap gi..aku ape lagi jgn lepaskan peluang ini..syok gak cuci2 mata ni kan..

oklah nak gi mandi nak siap2kan diri nak kuar..nnt sambung lagi deh..


Monday, December 8, 2008

korban 2008

ari ni nak citer pasal AidilAdha di kpg en. zaim di KB, Kelate dehh..pepagi tadi aku bgn kul 6.30. tgk2 MIL @ mek dah goreng pon sate yg aku buat smlm..kali ni wat sate goreng jer..ujan pyh nak membakar;-) lps subuh terus aku sapu2 ruang tamu..pastu jemur kain..aduhai sampai skrg tak kering pon kain baju tu musim ujan ler katakan:( kejutkan anak2 soh en zaim mandikan..aku ni berkobar tak hengat ler nak gi solat raya..nak dkt kul 8 baru aku mandi..yelah dok siap2kan bdk2 nih..lewat sket..mandi pon nak cepat jer..

bila aku kuar jer..tgk2 semua org dah takde tinggal si adik jer..haaa??? owaaaa aku kena tinggal lagi..adoiiiyaii pesal lah en.zaim tak ckp kat sini start kul 8 wehhh..adehh hampa lagi aku tak dpt solat raya :( takpe lah lain kali..

lepas diorg blk dr masjid dlm kul 9 kitorg anak beranak gi rmh kakak ipar kat wakaf mek zainab..thn ni en.zaim korban lembu kat area rmh dia..sekali ngan arifin dan kak miza biras kak han..silala lihat kemeriahan lembu sebelum dan selepas menjadi korban ;-)

arash dan adelia bersama zarith anak kak miza..zarith ni same age ngan arash..kebetulan semua merah..jgn tak tau ada sekor lembu terlepas..masa tu aku dah nak blk rmh kak han semula sementara en zaim menyudahkan melapah lembu itu..lembu tu meluru ke arah aku dan anak2 yg nak ke kereta..aper lagiii si anak dara tu menjerit tak hengat ler takuttt huhu..

tudung itam tu ler kakak iparku bersama birasnya..diorg lak korban seekor lembu..utk anak beranak mereka..lama dah berniat..alhamdulillah terlaksana juga thn ini..

haaa..inilah lembu korban en.zaim..fuhhh lembu sedikit agresif..susah tol nak tumbangkan dia..ganass wooo..

akhirnya berjaya juga ditumbangkan...

sudah sedia dikorbankan..gambar seterusnya agak ganas..takleh lah msk dlm nih..kang ada yg mabuk darah lak kang:-p

wahhh..gigih ler tu en.zaim melapah ehhh...yoyoor ler tu..eh tp dia mmg terror pon tawww..promo ni bangg..

adik sempat lagi pose ngan kakak jasmine..sama tak muka diorg;-)

esok..ada kenduri kat rmh kak han ni..kat sini raya pertama ramai yg buat korban..esok baru msk2 panggei org makan..adoiyaiii tak larat wehh nak mkn daging banyakk tuuu...huhu..

kesimpulannya raya kat sini mmg meriah..i suka taww;-)


teater sinbad 2-13 Dis 2008

ni gambar2 yg sempat aku amek masa gi tgk teater sinbad tu mggu lepas..memandangkan Istana Budaya tu dkt jer ngan ofis aku..maka dgn itu en. zaim dan anak2 dtg ke ofis..aku malas nak blk rmh dulu sbb takmo mengharungi jem tat kat jln raya..

sampai je kat ofis anak dara aku nih posing duluu...

bergambar dgn watak utama..kak engku sbg dewi bencana yg jahat tp lawak

b4 show start pose ler huhu..

adik pose manja...


masa show start..tak dibenarkan amek gambo..aku kena sound gak huhu..tp bila show dah abis aku sempat gak snap..nasib dpt gak..



para pelakon tgh standby utk sessi autograf

bdk kiut ni antara pelakon utamanya..baru 8 thn bdk ni..mmg kiuttt..

sempat gak amek pic sinbad & dewa bencana nih..tp tak larat dah nak beratur mintak autograf..

sekian dulu..nak sambung tgk citer drama tadi..ngeh ngeh ngeh;-)





Sunday, December 7, 2008

berkorban apa saja

sempena hari raya korban nih..aku ingin mengambil kesempatan utk mengucapkan Selamat Hari Raya AidilAdha kpd semua bloggers dan kengkawan yg mengenali diri ini..wahhh ayat skema jer :-p

aku telah selamat berada di kpg KB jam 1.30 pg semlm..klu korang nak tau..semalam kitorg berada dlm keta selama 13 jam ok..en. zaim dgn konfidennyer ckp dah tak jem sbb dah cuti sek. org dh ramai blk kpg awal2..iyoolah tuu..kesudahannya jem tak hengat start dr hiway karak tu..pastu lancar..sambung blk jem kat bentong ke raub..pastu gua musang..tah brp km adoiyai...nak menyampai ke kuala krai pon sama jemnyer..penat weh..ntah bilalah LPT nak siap..tolonglah siapkan cpt..tak larat dok lam keta lama2..nasiblah anak2 aku tu jenis tak byk kerenah jln jauh2 nih..tido jer huhu..apa pun selamat gak sampai kitorg Alhamdulillah..

tgk ler nih..pemandu di mesia nih jln dahlah jem diorg menambahkan jem..drive kat emergency lane..bilalah mentaliti kita ni nak berubah..yg tak tahan bas yg bsr ni mmg lah..haii tak tau nak ckp..

mlm ni lak lepak2 je tgk tv..bab2 msk semua dah setel..mek buat kuah kacang..aku dah perap daging dan ayam utk buat sate goreng esok..mek kata takyah bakar lah ari ujan jer..fuhh selamattt takyah nak cucuk2 sate tu..huhu..

sebut pasal pengorbanan ni kan..sajalah nak kongsi ngan org..bahawasanya en. zaim telah melakukan perngorbanan utk diriku ini iaitu melangsaikan hutang kad kreditku yg lg satu nih..dulu aku pakai 2 kad...pastu 3 bln lepas dh tutup satu...tinggal satu tu pon dah paras idong..oleh kerana en.zaim begitu prihatin dia telah membayar semua belen dan soh aku tutup terus kad tu..yahoooo..alhamdulillah pucuk dicita ulan mendatang gitu..sekrg aku telah bebasss dari belenggu otangg piutang kad nih..seronot rasanyer..pasni aku akan belanja berhemah guna cash jer..pandai tak aku :-p ailebiu en zaim hehehe..

alahai org sebelah yakni kakak iparku dah panggei soh gi rmh dia..dia msk kuzi utk raya esok..yg pasti mlm ni dah siap..klah nak gi sana dulu di samping nak layan citer melayu dlm astro ria ni..mcm best jer citer pasal penkid..si memey kontroversi tu berlakon..haa first time aku tgk dia nih..di samping pelakon2 lain yg mantap2..lama dah tak layan dram melayu nih..kul brp nak abih citer ni eh..esok kena bgn pagi..ehh chop2..lawo nyer rumh dlm nihhh..huhu..oh..yaa tajuk citer nih Bisikan Azazil..apo maknanyer eh..fuhh..enot jd tomboy..begitu juga si nabila huda yg baru kawin tu..dasat2...nnt kita sambung eh..




Friday, December 5, 2008

patutlah cam malas jer nak kuar tadi..

ari nih aku dengan gigihnya buat keje time lunch hour dan tidak berfoya² spt biasa di jusco atau klcc..antara sebabnya adalah kerana aku takut kebarangkalian nak dpt parking semula di opisku ini sangatlah tipis..krn tetamu jiran sebelah dok menumpang parking kitorg..pepagi buter dah penuh..nasib aku dpt park gak lambogini ku iteww..wahh nak eksen tak mo kalah lah datin noni oiii..kikiki..

ruper²nye mmg ada hikmah di sebalik aku tak kuar tu..sbbnya tatkala aku ingat nak membeli lunch di kantin opisku..ketika aku membuka handbag alangkah terkejut beruksnyer ku melihat tiadanyer wallet merahku iteww..adoilaa pekenalah aku ari ni..kena sindrom pelupa kot lah..(pagi tadi terlupa bwk hp..maid aku siap turun kasik hp kat aku yg dah msk lam keta) baru aku ingat wallet aku ada dlm beg lg satu..mlm td en zaim ajak kuar mkn kat bistro..aku maleh ler nak pakai beg opis ni boh lam beg yg casual sket..kesudahannya langsung tak bwk..maka dgn itu pg td aku drive tanpa lesen fuhh nasib tak carik gaduh ngan mamat bongok blakang aku td..klu tak alamatnyer tak pasai den kena saman lak..kukikuki..haa psl lunch td lak nasib ler raba² dlm beg tu ada lagi duit saki baki angpow raya..kelas takk..bleh gak buat beli makanan..:-D

teringat aku ngan kata² x boss ku dulu..bila umur kita semakin meningkat..potensi meletakkan brg sesuka ati dan terlupa adalah sgt tinggi..isshh..betoi ke..ntah² sbb aku termakan byk semut tak lately ni..aku rasa ye laaa..ari tu..dah separuh gelas aku bedal air baru perasan byk semut owaaa..haus nyer pasal..tp kejadian tu berulang 2-3x gak..isshh isshh..

moral of the story..pastikan bunuh semut di rumah anda dgn kaedah membeli spray nyamuk..sekian..

p/s: ye tau..entry sinbad lom buat..pastu kena tag plak ngan datin noni tu..isshh..nnt aku buat eh..btw Selamat Hari Raya Qurban..akak sambung memblog kat kpg nnt..doakan kami selamat tiba esok yer;-)





ada jer manusia camni eh

b4 wat keje nak citer gak perihal tadi..adoiyaii..hawat ler kita tak sabo waktu memandu eh..pelik aku..ni kisah td..berlaku di cabang simpang tiga rmh aku ler..biasalah kat situ semenjak cuti sek. ni crowded dia lain mcm ler pulok..

dkt situ ada traffic light..mmg patutnya turn aku jln dah lampu ijau..oleh kerana dah berasak² kat dpn tu aku tak jln ler takut kang dah merah tp keta aku nnt tersekat kat tgh² menghalang org yg sebelah sana nak lalu kan..(korang paham tak ni..buat² paham jer lah eh) ada sekor mamat kat belakang keta aku nih..hon tak hengat kat akuu..siap buat isyarat angkat² tgn soh aku jln jugak wpun keta kat dpn tu dah padat dan sendat..memula aku buat dekkk jer..lepas dah diam drp bunyik hon pepagi yg membingitkan tinger tu..aku lak wat isyarat kat dia..aku angkat tangan soh dia terbanggg jer klu nak cpt..haaa amek koo..dia tak pueh ati still mcm ala² kondem aku knp tak mo jln..

aper lah ko ni bongok dan selfish sgt?? klu jln pon menambahkan sesak buat aper..pastu org belah lain akan marah kita sbb halang jln dia..cubalah bertimbang rasa sket..klu lambat sapa soh ko tak kuar lepas subuh atau sebelum subuh time tu konpem kat situ tak jem..harap pakai baju smart² siap pakai tie tp otak letak kat lutut..

kesimpulannya kpd pemandu lelaki jgn suka buli pemandu wanita ok..ingat ladies first..ngerti..?? err..ada kene mengena ke..belasah laaa..

Thursday, December 4, 2008

yahooo..syoknyaa..

best lak rasa bila dah bleh add iklan kat dlm ni..tima kaceh diucapkan kpd ayu yg gigih mengajar akak dlm emel tu..jasamu ku kenang..nnt klu akak nak add aper² patut mintak tolong kat ayu lagi eh..muuahss²..wahh poyo jer nak bodek kekeke..

err..yg pasal Sinbad tu nnt aku tulis ehh..ari ni buat² bz..adehh tak siap jugak kojo aku ari ni lahh owaaa..:((

ooppss..selain iklan carik mkn aku nih..baru jap td en.zaim call dan memberitahu berita gumbira padaku..bestnyerr..nntlah tak leh share lagi..dah konpem betoi² baru aku citer eh..sabaa..urut dada tu hik²


Wednesday, December 3, 2008

wellaaa...mak yong extravaganza

k lah ari ni aku citer lah pasal last week..memula ari khamis lepas yakni 27 nov aku ngan en zaim dating gi tgk makyong ni kat matic..yg terlintas nak tgk ni sbb bos aku dpt jemputan drp KeKkwa iaitu Kem. Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan (tu diaa pjg no) utk perasmian makyong extravaganza ni..oleh sbb bos tarak gi naik Haji kat Mekah, so makanya aku yg tak penah seumur idop tgk..terus ajak en zaim lah..lagipun free kan ape lagii..

ni lah group pertama yg perform..actually makyong ni dipentaskan di Matic selama 4 hari..dari khamis sampai ahad..ini sewaktu diorg mulakan acara buka panggung..aduhaii..mendayu sungguh ler sora demo merintih wehhh..kawe tok pehe sehabuk pung demo kecek gapoo lah weeiii.. ni lak pemuziknyer yg diketuai oleh Tok Selampit..emm..aku mmg suka bunyiannyer ituu..ala² nobat yg org main kat istana..wpun menegakkan bulu roma tapi akak suka..maklum darah seni ler katakan..huhu..

kebanyakan makyong ni watak utamanya perempuan yg memegang watak raja..dan musti ada dua org pengasuh yg menghidupkan suasana ceritanya..pengasuh ni mmg kiranya watak utama lah klu tak de diorg ni tak berseri..watak diorg ni biasanya mmg lawak weeiii..

cerita waktu hari pembukaan ni mmg besttt..lawak tak hengat..kisah Dewa Indera Indera Dewa..rajanya bernama dewa indera tu ler..yg adik dia indera dewa..itu² je namanya kan..raja ni nak gi berburu..soh pengasuh diorg tu uruskan tanpa beritahu adik dia..tp pengasuh dua org tu takleh harap takleh simpan rahsia langsung..wpun aku tak brp nak paham apa diorg ckp..tp still enjoy tgk..

ini lak watak permaisuri bersama dayang²nya..diorg panggil "Mokcik" aku pon heran hawat tak panggei permaisuri..rupernye mokcik tu kira pangkat tinggi gak ler..so korang jgn ler sedih klu org panggei mokcik kat korang eh..tinggi weh pangkat tu huhu..
masa ni dah nak habis..so acara tutup panggung..ada ler diorg joget² sket..tapi keseluruhannya mmg enjoy tgk performance diorg tu..satu pengalaman baru utk aku sebenarnyer..

pada hari Sabtu lepas, aku dan en zaim dtg kembali ke matic bersama ngan anak² pulok..wpun masa kami sampai persembahan dah mula tp masih ada tpt kosong tp dok belakang sekali lah..kali ni tak brp nak best..sbb seat kat belakang tu ada nyamuk blehhh..tu lah gara² dtg lambat..itu en. zaim kena jawap lah..skrg ni hawatnyer tah dia dah tak brp nak punctual lah pulok..

ni kisah Raja Tangkai Hati..diringkaskan raja yg telah diguna²kan oleh puteri yg jahat sampai dia sanggup buang anak dia ke laut kerana puteri jahat telah msk ke dalam tubuh permaisurinya dan menghasut raja itu bertindak kejam terhadap anak²nya..
cerita kali ni tak brp best..sbbnya bukan org kelate asli yg berlakon..sebutan diorg menggamit ketawa org jer..tp apapun syabas juga diucapkan kpd kump. dari UPSI nih..

wpun citer tak brp nak best..tapi tarian diorg mmg superb..terpegun akak tgk..rasa mcm nak join menari bersama u..isshh aku mmg minat ler tgk tarian tradisional gini..tp bab nari mintak ampun ler..keras kejung jer tu yg den malu tuu..
akhirnya majlis pun selesai sudehh dgn barisan pelakonnya..syabas dan tahniah yer..

tgk anak dara aku tu dah mengantuk tak larat nak posing..ye lah show lama sgt lah sampai kul 11 lebih..mana larat dah..ari tu kejap jer..kul 10 suku camtu dah abis..apa²pon kita posingg duluuuu...
hehehe..spt biasalah kan..nak enterprem gak...pas tgk makyong ni kitorg gi kg. baru plak..pekena laksam..biasalah en. zaim mengidam lama tak mkn..aku share ngan arash jer mkn mee sup..si adik langsung tak nak pa per dah bad mood nak tido..kitorg sampai blk rmh dlm kul 12.30 tgh mlm..

mlm ni lak kan..kitorg nak gi Istana Budaya tgk teater Sinbad :-D tak sabar lak aku rasa..nnt aku hapdate story dlm ni yer..;-)