Tuesday, April 27, 2010

mau honeymoon lagi kahhh..

tadi dalam kul 9.30 pagi dpt sms drp en.zaim yg berbunyi :-

"daddy dpt tiket MAS ke Bali tapi utk sorang jekk..cam mana??"

terusss serta merta akak tepon diaa..mana bleh tunggu²..rupak²nya dia penah masuk contest EPF?? (masa bila contest ni ada eh..) tu kira hadiah biasa² grand prize nyer Myvi..ehh bila masalah dia msk ni senyap² je x kasik tau den..ape brg dpt satu je kann...harusslah akak mengentepremkan diri soh dia tanya² berapakah tiket lagi satu sekiranya mau beli..tiket tu pon valid sampai Oktober thn ni..jadinya dah sah² aku dah abih pantang..buleh ler plan² ape patut hikhik..klu bab berjalan idop urat sarap ko kann :-p nampaknya klu jadi pegi, akan jd trip utk kitorg berdua jer..honeymoon lagi kahh..harus amek extra precaution kann..yelah masa tu baru abih pantang..konpem tgh subur lagi..ahaksss :-p

emm..di manakah harus ku letakkan debok² itu nnt..makde xmo jd volunteer ke?? kekeke..

p/s : berangannn je laa denn niiii...

Thursday, April 22, 2010

jom joinnn!!

pada ibuk² bapak² yg punya anak kecil..meh la join acara ni...ni pon aku dpt drp FB..kwn yg jemput..terasa nak menjoinkan diri..walaupun blom berbincang sepatah haram pon ngan en.zaim..:-p rasa² nak pegi ari Ahad ni..lepas abis kelas taekwando debok² tuuu...jomm jommm..;-)



p/s : mintak² larat akak nak berjalan kat MV tu..lama dohh x gi sana..


Wednesday, April 21, 2010

aaaahhhh..legaaa rasanyerr ;)

ujung bln ni..tarikh utk org yg makan gaji pulangkan borang LHDN..haa koranggg dah siapp kerrrr..aku dah siap dah semalammm..wahhh eksenn kann..cuba lom isi lagii mesti dok dendiamm jerrr...

skrg ni kan dah senang..semua buat online jer..ujung jari semua nya kannn..tapi aku baru jer reg. semalm sebenarnye..dah brp thn dok buat manual..ini sbb en.zaim la..suka wat keje last² minit..ari terakhir tu laa baru dia isi borang..pastu sanggup gi kpg attap htr borang tu tgh² mlm...sebenarnye b4 kawin boleh jer aku isi borang tu..bila dh kawin tahap malas dan ngengada nak gak soh somi yg isikan..paham²lah lelaki ni kan suka wat keje last minit..mencabar katanyaa..bykk la ko mencabar :-p yg panicking haruslah kaum² ppuan juga kann..

tapiii sejak dah teror bertenet ni..haruslah aku mengeksenkan diri kat en.zaim..smlm dah setel yg bhg aku..dan yg paling best aku TAK PAYAH bayar cukai..LHDN yg kena byr balik sbb depa dah terlebih potong dlm pcb aku..yahoooo...walaupun ciput jer sebenarnye..maklum dah gaji mak ciputt uolss :p

tadi dah push² en.zaim kol LHDN mintak no pin..no dia mak oii punyalah pjg..pastu dah sah² kena kol sendiri kan..bila dah dpt no. tu nnt akak plak ler yg kena tlg dia..maklumlah dia x brp nak IT savvy..wahh sdp je kutuk somi sendiri kan..bkn kutuk tu bang...dah mmg kenyataan tuu..

oklah sesapa yg blom buat lg..esp. yg first timer..leh ler tgk kat website ni..klik je eh..senang jer..ikut arahan nyerr..easy peasy bak kata anak aku abam ayashh..INGAT..ujung bln ni dah due datenya..x silap ari tu dgr radio..sesapa yg x pulangkan borang akan didenda..huhu..takuttsss kang tetiba ratus2 lak yg kono kanggg..


p/s : rasa² pasni aku nak convertkan bayaran tax ni ke zakat laaa..lagi berkatkann dan tau duit kita tu pergi ke mana..emm..


Wednesday, April 14, 2010

pabila hati tetiba syahduuu..

rajin plak nak buat clip video ni lepas dpt inspirasi daripada adikku @ makde ;) tapi semlm anak² tgk ingatkan diorg syahdu..tergelak² rupenye sbb dok tgk muka masing² sgtlah tembom dan debokkk...


video

Monday, April 12, 2010

mari berhula hoop sambil tersedu



inilah aktiviti masa lapang anak dara tu sekarang..dia sibuk berhula prektis ari2..pastu dok request bila nak beli riben ala2 gimrama tu..nak main tu pulak dahhh..


Thursday, April 8, 2010

nak promo sat

rasa mcm nak wat khidmat pesanan masyarakat lak ari nih dgn kata lainnya tlg promo tanpa bayaran ;)

kisahnya gini..pagi tadi aku attend latihan kat opis ni..tentang bagaimana utk mendapatkan maklumat berita terutamanya archive news, foreign news, speeches, databank, who's who (data tokoh²) directory dan byk lagi laa..



ni la dia yg kitorg dok berlatih menggunakannya sebaik mungkin..wpun dok keje sini dh lama..sebabkan menda ni pon agak baru jugak..baru x baru ler ada ler 3 thn kot..ntah ler aku x ingat dan jarang² guna plak tu..byk staff yg tak tau guna..aku lak guna pon sebulan sekali je..itupun nak check story stringers luar negara..sbb depa dok mintak monthly claim tu laaa..(emm..aku rasa korang pon dah bleh agak aku keje katne kann ;)

korang bleh klik kat sini kalau nak tengok..yg bestnya kita pon bleh carik news dalam semua akhbar tempatan tau..normally kan klu kita bukak berita online diorg..kita hanya dpt baca berita yg dikeluarkan oleh syarikat diorg je kan..tp dgn BLIS ni semua sekabor ada..yg penting kita tahu nak mencarinya..senang jer wehhh..xyah gi kursus ni pon bleh tau..betol daa..pulak² mcm korang yg dah advance tu ;)



lagi satu kitorg blajar gunakan Infolib Portal ni..ni klu nak mencari data² dalam library kitorg ni laa..byk menda yg kitorg blajar..cthnya camne nk carik buku utk buat pinjaman di samping bleh reserve buku² tu..wahh best²..cuma skrg portal ni kena tambahkan lagi novel² utk dipinjam sebabnya biasalah kannn org lagi suka baca novel daripada bacaan ilmiah ni hehe..lagi satu buku² motivasi pon bagus gak utk ditambah..selain nak carik novel..byk lagi lah info yg korang bleh dapat..cuba²lah klik sini yer ;)

sebenarnya menda ni semua antara produk² yg ofis aku offer utk pengguna luar..bagi kami staff ni bleh aksess semua data tu secara percuma..kitorg dpt user ID & pwd skali..tapi malangnya utk org luar yg nak dptkan full aksess seperti nak baca artikel² yg keluar tu kono lah langgan..

produk ni sgt bagus utk pelajar² universiti dalam mahu pun di luar negara..esp. yg amek mass comm tu kan..mmg byk manfaatnya..selain tu utk syarikat² korporat, kerajaan dan lain² pon bagus gak..sbb segala info berita di hujung jari anda saja..terutamanya utk korang carik archive news laaa..normally kat local Uni mmg byk yg dh langgan..so adik² yg nak guna tu bleh ler mintak ID & pwd kat library masing² eh;) kalau ada co. yg berminat bleh ler kontek no. yg terdapat dalam laman web tu..aku ni tlg promo jer..bukannya wat sales..x dpt komisen pon ;)

in between training ni..penganjurnya adalah buat kuiz² ni..antara org yg suka nar angkat tangan dan menjawap..aku ler..akak mmg suka jwp² pop kuiz ni..soalan pon ttg apa yg kitorg blajar tu la..xkan luar dari topik la kann..di akhir² latihan lak diorg kasik soalan bertulis la pulok..nak test kita ni ingat x camne nak guna carik info dlm website tu..kira ala² latihan amali laa..dan x kusangka berkat membuyong ni..akak menang adiah utama hahaha..poyo jer...

ni ler adiahnye..yg kecik 2 ketul tu hanyalah adiah waktu menjawap soalan lisan jer..yg beso tu adiah soalan bertulis..fuhh kemain laju akak jawap.. org pertama yg ngantor betol semua la pulok..wahh tetiba otak sgt pick up lak ari ni :-p

haa ni ler adiahnyaa..kiut gak bleh ler tambah koleksi deco dlm opis ni..err..korang penah tgk x opis aku..takut je nk tunjuk..tu baru nampak kaler dinding kann..klu tgk gamba penuh musti korang ala² x caya jer..ini opis ke rumah hahaha..apapun dulu aku penah blogkan gamba² opis aku kat blog lama..sapa² nak tgk..bleh ler gi sini tengok ;)

apapun ari ni rasa epi jer sbb dpt blajar menda baru..pastu dpt plak hadiah kiut miut tu..wa suka ati ja rasa wpun ia x seberapa ;)

Wednesday, April 7, 2010

panasnye cuaca di luar sana

holaaa..lama plak x tulis² dlm ni..ari ni rasa fenat semacam jer..cuaca kat luar pon panas..tadi pagi terpaksa (wahh terpaksa lagi tp mmg pon :p) pergi Angkasapuri utk launching buku coffee table Pak Lah yg ofis aku dok bertungkus lumus siapkan..semuanya gambar² paklah semasa pemerintahan beliau dulu laaa..

aku rasa mlm ni kuar ler kot dlm berita tv tentang perasmian tu..serius tadi kat dlm auditorium tu aku rasa sgt nak terlelap..lelap gak la kejap sambil berdoa kamera tidak memfokus ke arah makyong ini..nasib baik xde..tapii bila time nyanyian boria tu boleh plak mata ni x ngantuk..isshh² byk tol syaitonnn kan..

gambar² kat sana tadi malas nak amek..mmg x kosa nak amek pon..dh byk sgt reporter ngan jurugambar dpn pentas tu..tgk je lah dlm website nnt..

sebenarnya xde ape sgt nak update..saja membuang karen kat sini sbb tgk mcm dh lama x tulis..x dinafikan semenjak peknen ni..ehh eehh..dh nk dkt 7 bln ler rupak²nya..akak sgt malas nak update segala..mabe bila dh kuar sok angin rajin tu dtg blk kan...ckp psl peknen ni..bilalah nak gi beli brg² baby ni..yg pasti tilam, bantal, selimut segala harus beli baru..baju² mabe x perlu beli byk sgt sbb dia bleh pakai baju kakak stoberi dia dulu hehe..yerr..kali ni pon baby gal gituu..rasanye byk lg baju yg elok² dulu tu..wpun dah 6 thn x peknen..masih disimpan rapi dlm kotak..masalahnye bilakah en.zaim akan kuarkan dr dlm stor ituu yerrr..oohh laaa en.zaim cpt ler tolongg kuarkan..i nak basuhh dh baju tuuu..


Friday, April 2, 2010

ewah² sukanya ati sbb dh jumaat ;)

ari ni..tghari xde rancangan nak jenjalan lunch kat luar..klu x aku ni pantang je Jumaat ada jer gatal² kaki nak kuar window² soping...wpun perut dah membuyutt..ari ni x kuar pon bersebab..sbb dah mendaftarkan diri ke kelas cookies decorating yg dianjurkan oleh kelab ofis aku ni..khas utk kaum² wanita laa..

buat pertama kali nye join kelas mcm ni..dan hasil mendecorate cookies ni pastinya korang tergelak ler tuu..aahh pedulikan..akak nak letak gak..pasni boleh bwk balik..x sure la plak klu budak² debok kat rmh tu sanggup mkn cookies yg mommy dah hias ni aaa..

haa tgk..gelakk gelakk..aku tau mmg xde seni langsung nak mendeco..alaa first time laa..ikut suka jer..nampak mcm senang..bila dh try buat sendiri leceh dan mencabar la jugok huhu..yg pasti dlm gambar nampak kiut jer kan..bila tgk life..masyaAllahhhh konpem xde sapa yg nak beli klu ini macam dia punye decoo..haha..