Wednesday, September 24, 2008

suami derhaka???

haaa..penah dgr tak istilah suami derhaka?? ruper²nyer ada tau..ni nak story sket pepagi nih..

td member sebelah opis aku ni citer..smlm dia ada dgr dlm tv tak ingat rancangan selamat pagi m'sia or MHI..ada srg ustaz jemputan pon tak ingat nama ustaz tu..dia ckp..klu suami yg tak leh berkompromi atau bergilir utk pulang beraya ke kpg isteri jatuh hukum suami itu derhaka kpd isteri..haaa..dgr tu pakcik² abg²semua..blk raya ke 2, 3 dan seterusnya tak sama weh ngan balik sehari or seminggu sebelum raya..feel di pagi raya tu yg kita nak sebenarnyer..mmglah kdg² ada isteri yg mcm pasrah dan redha ikut kehendak somi jer..tp cuba korang pk blk aper perasaan mak ngan ayah si isteri tu..mesti ada sedikit terasa hati kan.. esok² bila korang tua anak² korang buat stail korang haaa tak makan hati ker nanti wehh..ingat..what goes around comes around..

byk gak citer yg aku dgr dr kengkawan yg diorg mmg tak penah beraya hari pertama tu lah dgn family sendiri semenjak dia kawin..tolonglah jantan² oiii..amalkanlah sistem giliran barulah takde sapa yg moncung mulot bila time nak raya..yg pompuan pon..bila dah tau perkara ni jgn amek kesempatan lak nak beraya kat kpg dia jer tetiap thn kan..aper pon berbincanglah dgn sebaik²nya adalah jln terbaik..

bg aku lak alhamdulillah..aku dpt somi yg sgt² memahami..thn ni mmg turn raya kpg aku..yakni di Gombak (jauhkan :p) wpun bleh dikatakan tetiap weekend aku blk gombak tp turn tetap turn ok...

so bagi lelaki² yg reti bahsa tu lu pklah sendri..klu kita buat org tua rindukan kat kita lama² pon hukumnya dah jadi anak derhaka tau tak..so sendiri mau ingat aaaa...dah aku nak sambung keje..layan blog ni..mmg bersepah meja aku nih..nak raya ni opis pon kena kemas gak..aper ingat rmh jer nak cantik..klu aku tunjuk opis aku kat korang kang..ada yg berpinau bijik mata tu kang kekekeke:-p

3 comments:

wansu said...

iyeaaaa itu dia...emo betul nampak nya nih...!!tapi betul lah wahai somi2 sekalian...ingatkan apa perasaan kita bila kita tua nanti..menantu wat gitu kat kita plak...ingat Allah bayar cash! mertua juga punya ikatan istimewa dengan menantu...sama spt ibubapa kita sendiri..tu pasal hukumnya haram berkahwin ngan mertua walaupun dah bercerai ngan anaknya...itu kata ustaz tu lah..

AQisH said...

hehe..dlm ni jer emo..kat luar tak seganas dlm blog huhuhu..tp betol aper cik wansu ckp tu setujuuuuuu..

NanaMachoTau said...

emmmm....tak leh nak kata apa sbb den ni lagi double mable emo...huuuuuu waaaaaaaaa...

ape pun satu je nak cakap "kite wat kat mak ayah/mertua ni, lambat laun anak2 menantu wat kat kite..jgn waktu tu menangis tak berlagu....dah terlambat..so, ingat sebelum kena, bertindak sebelum lewat"

tks la ye aqish sbb cite ni katanya rentetan dari kisah benar sowang kawan....ada kaitan ngan den la tuuu...tapi yg penting bukan den anak/menantu itu ;)

NAUZUBILLAH.......