Monday, September 24, 2012

UPDATED : Berkongsi Kegembiraan

tak sabar pulak rasanya nak kongsi cerita gembira ini..;) perkabaran yg dibawa oleh adik saya sendiri sebenarnyer..adik saya Zubye EOG  telah berjaya menambat hati pembaca blog beliau di luar negara sehingga beliau telah dijemput untuk turut serta dalam  International Photo Exhibition : All Children Cry and Laugh In The Same Language di Ukraine yg berlangsung dari 18 Sept hingga 1 Oktober 2012.

tahniah diucapkan dan kami seluruh ahli keluarga rasa bangga dgn pencapaian makde.. satu2nya rakyat Malaysia yang terpilih utk mempamerkan hasil seni di sana atas jemputan istimewa ini ;)

Antara yang terlibat dalam exhibition ini adalah fotografer dari negara Russia, Belarus, Kazakhstan, Malaysia, New Zealand, Ukraine and Azerbaijan.  Setiap peserta akan dianugerahkan "Memorable License of Participation" daripada pihak Galeri Yelisavetgrad.  

wahhh walaupun makde x dpt pegi sana tapi tetappp lahh gamba2 irfan telah glamer di persada dunia gituhhh..jom kita tgk gambar2 yg terpilih dlm pameran tu..


photo bertajuk "happy bath" - mamy pon suka pic ipan ni..

"Rambutan" - ni pic dkt n9 kan..
"Precious Smile" - mmg sgt2 precious..more than word can say ;)



amboiii mcm citer cinderella plak penyambut tetamu dia ni hehe..


wahhh..gambar irfann...comel..

di situlah tergantungnya hasil seni makde ;)

antara gambar yg dipamerkan

dgn terpilihnya makde utk menyertai pameran ini, moga2 menjadi batu loncatan buat makde utk lbh maju lagi dan lebih dikenali di pelusuk dunia..

kpd sesiapa yg teringin utk mengambil gambar family..usah ragu2 utk menggunakan khidmat adik saya ..lihatlah hasil karya beliau di EyesOfGrace ini dan pastinya anda akan berpuas hati ;)


UPDATE :

ini status terbaru drp FB wall adik saya ;) "Ini the exciting news yang saya janji untuk kongsi semalam :-) Saya baru selesai di temuramah oleh pihak Bernama tentang penglibatan saya dalam bidang fotografi, terutama sekali pencapaian saya di exhibition di Ukraine itu. InsyaAllah mereka akan memuatkan cerita saya ini di Bernama.com. I will keep you all updated bila saya dapat update seterusnya dari pihak Bernama ya. :-)"

Thursday, September 20, 2012

Ok² raya mmg dah habis

raya dah habis tp n3 raya x habis² haha..:p oklah ni last..saja nk citer..sempena hari malaysia 16 september yakni ahad lepaslah..kwn² time sek.men mamy dulu..teringin sgt nak rasa pavlova mamy katanyerr..jadinya mamy pon setlah soh dtg ahad tu..dah diorg nak dtg..mamy pon jemputlah adik badik mamy dgn atuk n nenek dtg beraya ke rmh..diorg pon blom beraya lg rmh mamy kan..

frankly ahad tu la baru mamy kuarkan biskut² kuih² raya semua tauuu..org dh hbs raya baru mamy hegeh² mengemas masak segala haha..yelah dah xde org yg dtg beraya..nasib baik last² tu baru ada org dtg ;)

mula² mamy agak risau jugak..cukup ker tpt org nak duduk ni..maklumlah rmh kita kan kecik jerr...


pic blur atas ni amek dgn aipet jer..konon² dah bersedia tunggu tetamu dtg..alahai..ada selipar plak kat situ lupa sorok :p


anak² pun dah ready terima tetamu ni..abg asiklah dgn aipet jer tauu..naik geram plak mamy masa ni..itulah dia anak lelaki asik ingat game jer..


tgk bekas kek pon kosong lg..tggu tetamu dtg baru bleh kuarkan..haha :p




ini jer makanan yg sempat mamy sediakan hari tu..mihun goreng, roti jala kuah kari, nasik impit kuah kacang..3 main dish only..huhu..



haa inilah yg ditunggu² pavlova mamy yg katanye meletops itu (perasan) puding trifle dgn mini redvelvet..sepatutnya cupcakes..oleh kerana mamy x reti lagi nak buat..melimpah ruah jadinya..kesudahannya mamy kuarkan dari cup tuu..xpolah..diorg ckp janji sodappp ;)


sapa² yg teringin dgn desserts tu bleh ler tgk kat blog dessert mamy ni yerrr..hehe..promote..promote ;)


tapi yg ni mamy mcm nak marah..gigih mamy mskkan kuih raya dlm bekas kaca tu tauuuu..x lakuuu ponnn..kwn² yg dtg x mkn pun..kenyang mkn desserts lain katanyer..mcm tau² jer dlm tu semua kuih tunjuk kecuali choc chips jer mamy buat..ponek den isi dlm bekas tu tau :p



tgkkan..betapa crowded nyer suasana..kwn mamy dtg ada yg serentak dgn jiran..err..jiran pon 2-3 org je sebenarnyer hehe..tdg merah tu la umi yg jaga si debot tuuu ;)


  



sempatlah mamy bergambar sakan dgn kwn² sek mamy..ada srg jer x sempat bergambar..dia dtg lambat..sdhnyer masing² lupa nak bergambar..muka mamy pon dah berminyak² masa tu..

terima kasih korang yg sudi dtg..nnt dtglah lagi yer kali ni potluck la plak blehh :p


kwn ofis mamy jemput srg ni jer haha..kebetulan dia dok dkt² dgn rmh kita gak..mamy x buat opn hse..sekadar mkn kecil²an jer..sapa² nk dtg rmh pasni bgtau je lah..insyaAllah dialu²kan..


anak² dara mamy bsama makteh dan baby dhiya yg debot jugakk ituu


ini paklong..abg mamy yg sulong..bersama anak ketiganyer..;)


yg ni plak makde n maklong..masing² bz lah melihat gambar raya yg berjaya makde printkan..sdhnyer mamy sket pon x sempat nak tgk :(


sempatlah bergambar kenang²an dgn family mamy..ada lg xde dlm gamba..adik badik laki pon x sempat nak ambil..semua dtg kecuali yg srg tu la kan..


ada jugaklah pic dady dgn pakteh..tgk bdk debot tuuu bkn mainnn tauuu..eksen jer..


akhir skali pic mulut nganga² dgn kazen dia..aqiel..ni la bahana dua² isap punting..mulot x reti tutup masing²..haha..

perasan x pic anak lelaki mamy x de sgt kan..samalah dgn kazen dia irfan tu..diorg tu sibuk main..lgpun bdk lelaki mmg x suka bergambar sgt..kecuali bdk kenit kat atas ni..mmg pantang nmpk kamera ;)

ok tu jelah kisah penutup raya thn ni..insyaAllah mudah²an kita dipertemukan lg di ramadhan dan syawal thn dpn..amin..

Tuesday, September 4, 2012

Still In Raya Mode?

eh..eh..eh..dah 17 Syawal dah rupenyer...asiklahhh dok tgk n3 raya kat blog org sehingga blog sendiri pn terabai :p  dah lewat agaknye up n3 raya..org kata dah basi nokk..xpelah..drp dibiarkan blog ini sepi dan layu spt teratai di tasik madu..lbh baik mak up lah cerita sket² psl raya..

actually thn ni mmg meriahlah dpt beraya dgn kaum keluarga sblh mamy di Gombak..raya pertama & kedua mmg kami di sana jer..dan raya ketiga dah pulang pula ke kpg halaman dady di KB..

entahlah kenapa sekembalinya dari kpg..mamy mcm xde mood je nak beraya di rmh sendiri..rasa mcm x puas utk beraya bersama keluarga di gombak tu..mana taknye kejelesan tgk adik mamy si makde zubye tu amek gamba beraya² di rmh sanak saudara..family mamy je xde sadis kann..dah la kamera dia lawa haruslah mamy menumpang bergambar (itu yg sebenarnye tu..mmg kedasaran ini mamy) tapi betullah..nak tau tak rahsia..sampai hari ni..balang kuih raya pon mamy x keluarkan lg dlm almari..bahana x de sapa pon lg yg beraya rmh kami kann..tu la jadinya..kemalasan thp gaban..rmh pon x betul² kemas lg..maklum semenjak jadi part time baker ni..mcm letihh jer nak mengemas (alasan) nasib baik ada dady yg baik hati tlg² mamy kemas rmh..;)

baiklah jom kita layan pic raya yg mana hado ni je la..malas plak nak up byk² kat sini (semua ko malaskan aqish) sbb dah up smlm dlm fb..so yg dlm ni..yg terpilih jo laa..(bajet perasan lawa nye gamba) 


gamba kami sekeluarga..muka anak² semua nye ala² toyer jer..mak je yg lbh senyum..itu biasa..buat iklan colgate semedang..si debot lg xleh berenggang dgn putingnya yg dipanggil "nanak"..si kakak plak tgh sakit kepala bahana terantuk dgn irfan sepupu kesayangannya itu..


bersama dgn atuk dan nenek..iaitu bonda dan ayahanda mamy..haii laaa..x dpt pic yg betul² jadi..tgklah srg tu tertido la pulokk..makde xde ke pic mata abg terbukak..cer tgk si debot mamy tu plak klu ditanggalkan nanak dia tu..masyamm je mukanyaa..aduhaii anak²..


kasi can mamy and dady nak posing sekejap..syukur Alhamdulillah 11 thn sdh dpt meraikan Aidilfitri bersama²..semoga Allah pjgkan jodoh kami sehingga ke akhir hayat kami..insyaAllah..

 inilah keluarga besar mamy..mmg semua turn raya gombak thn ni..Alhamdulillah..semuaa adik badik mamy ada kecuali yg srg tu..susah betul nak dptkan kerjasama dia utk bersama² di pagi raya..biarlah semoga Allah membuka pintu hatinya nnt ;)

ni gambar raya kedua..seawal 10 pagi kami dh sampai beraya di mutiara gombak rmh sepupu atuk..nenek bersama anak² ppuan dan menantunya ;)

 ini adik badik ppuan mamy dan adik ipar..


mmg susah klu kat luar..si kenit tu musti nak jadi hbag sama ada bag mamy lbh² dady ;)


our family again..dah bsr anak mamy dua org ni..rasa mcm nak menambah plak lg seorang..mana tau dpt boy  plak ke..eh tetiba..

 sebelum pulang harus amek gamba ramai² dulu..mcm biasalahh kan :D


kemudian bergegas pula ke Jenderam Hilir menziarah Nek Anjang..sedara dgn arwah nenek bonda mamy mcm tu la lbh krg..kat sini best jugak..kami dijamu dgn nasik berlaukkan tempoyak ikan patin, pucuk ubi dan rendang..lauk kpg sure sdp kan..

destinasi terakhir pada ari tu ke rmh adik atuk acik anno di langat..kemudian bertolak blk ke gombak utk terima tetamu sampailah ke tgh mlm baru tetamu pulang..
setakat 3 buah rmh je yg sempat mamy berkunjung..sgtlahh x puas kan..selalu kami ke kuang..thn ni konon² nak ubah haluan..takat jenderam je plg jauh..mmg x puaslah :( mlm raya kedua tu jugak kami dh kemas² nk blk rmh utk packing brg blk kpg pula..emm..cerita di kpg nnt lain n3 yer..

sebelum penutup bicara..jom tgk video yg sempat adik mamy buat ni..syahdu plak rasanye..rindu suasana 1 syawal yg lps..:(


Tuesday, August 14, 2012

Ramadhan hampir ke penghujungnya :(

diam x diam sdh 25 hari kita berpuasa..hnya tggl 4 hari je lg kemudian Syawal menjelma..tetiba rasa sedih..akan adakah lg Ramadhan utk kita thn dpn..moga² kita masih lg bernafas utk terus beribadat di bulan yg mulia dan bulan² yg lain..insyaAllah..

sana sini org bercerita pasal persiapan raya..buat diri kami sekeluarga..rasanye persiapan simple² je lah..yg penting utk anak² pnya persalinan kan..alhamdulillah..semua dah setel..cuma persiapan mengemas rmh tu mcm blom setel² lg..tgklah bebila larat buat lah..kuih raya lagilah..x beli langsung thn ni..tetiba jadi baik dpt kawal nafsu..hasrat nak buat choc chips cookies pon ntah bila dpt dilaksanakan..dok buat kek je..mintak² cuti jumaat ni sempatlah buat kan..buat masa ni redha je dulu dgn sekut² raya yg ada dpt dlm hamper free ni :p

btw zaman skrg ni ramai lg x yg dpt kad raya..aku baru lah dpt 2 kpg..2 kpg jer nokk..tp yg aku dpt sabtu lps ni rasanye yg terbaikkk ;)

sabtu lps kuar² dr bilik nampak kad ni di tepi dinding..bila masa tah dia buat..jom layan gambar..


haa cer tgk betapa kreatifnya anak daraku srg ni..kakak adelia lah yg buat..kemain meriah kalerful tuu ;)


ni kiranya cover dpn kad raya dia..tetiba ada beruang comel di situ :p


aloloo kakak..mamy pon sayang sgt kat kakak..


yg ni plg x bleh blah..smpi skrg mamy dok pk..apekah relevannya pantun ini dgn kad raya..ooo mabe kakak nak mengasah bakat berpantun agaknyer ;)




last kali lagu utk mamy..lagu yg mmg dia slalu nyanyikan buat mamy..terima kasih kakak..buatkan kad raya utk mamy..mamy sukaaa sgt..

bila ditanya si abg mana kad raya utk mamy..dia ckp..abg x retilah nak buat..nak tulis2 tu..eh eh..kemain alasan dia yer..biasalah kan bdk lelaki nih..yg more sentimental anak perempuan laaa..xpelah..xde kad raya pon yg penting anak² mamy sayangkan mamy dan dady..insyaAllah ;)

Wednesday, August 1, 2012

Majlis Berbuka Puasa

rasanye blom bercerita lg pasal buka posa sempena Ramadhan ni kan..mmg xde buka kat luar sgt pon..tiap² hari ada tukang masak mskkan (tapau la tu:p) sabtu ahad je baru msk..:-D

ni citer berbuka puasa di ofis aku sabtu lps..bersama² keluarga staf dan anak² yatim..



anak² yatim yg baru tiba..


sempatlah posing dulu mereka berdua ini..;)


siap bwk buku bagai utk kasi dia leka..tapiii kejap je..pastu hbs satu kawasan tu dia melawat..berjalan x reti penat..plg horror bila dia kuar dari situ menonong jer..nasib baik x smpi kat pintu lif..buatkan lif terbukak pastu dia msk dlm tu..haruuu mamy nak oiii..


segmen ceramah drp ustaz dr tabung haji..


org belum ramai lg dtg waktu ni..cik abe saya yg baju biru kat tepi x pandang kamera la pulop :p


tgk tu abg..org soh dgr ceramah dia sibuk melukis segala..aii la abg arash..


ni je pic makanan yg sempat diambil..cuppies yg dibuat oleh penyelaras majlis berbuka ini..


inilah dia anak² yatim dari rmh anak² yatim di setapak, kl..bersyukurlah kita masih mempunyai ibu dan ayah wahai anak²ku..


sebelum pulang ambil gambar ramai² dulu..ada gak artis jemputan..Rem tu aaa..yg dok sebelah arash..malangnye arash x kenal pon sapa lah penyanyi tu..mmg x kenallah sbb bkn zaman dia kan..zaman mamy punya artis dia tu ;)


tetaplah nak juga 1 Malaysia tu kan..tapi abg arash tertido plak di situ..xpelah..pic lain yg penuh mamy x edit..abis msk gamba kusi bagai..

pic makanan pon semua x sempat amek lah kann..dah kata buka puasa..perut lapar dh malas nak amek gamba makanan..buat yg patut dulu..kan sunat buka di awal waktu..ahaks..;)

nampaknya weekend ni plak InsyaAllah kitorg berbuka di rmh adik i pulak di shah alam tu..konsep potluck katanya..haruslah akak bwk desserts je kannn..rasa² nk bwk choc moist kek laa..mintak² menjadilah kali ni..dah jumpa resepi yg mcm best jerrr..tungguuuu keluaran terbaru AQisH Sweety Desserts yer..;)