Saturday, December 27, 2008

menabunglah dr skrg yer

wahhh..tajuknyerr tak agak..pandai soh org menabung eh..mcmlah aku byk nar berjimat cermat...tpkan betol tau..ni sajalah aku nak kasik tips kpd ibubapa yg mempunyai anak yg masih belum bersekolah sekitar umur 4 thn ke bawah...

kan aper pg td aku dah reg. sek. agama arash..yuran dan buku2 sek.nyer pon dah ratus2 gak..aku htr dia kat sek. ren. agama (kafa) al-hidayah..lbh krg 1.5 km dr rmh aku la..sek. ni kira private gaklah..tak mcm sek. agama rakyat krjn tu..tp sukatan pelajaran sama yg ditetapkan JAIS lah..mabe sistem saja yg berbeza..arash akan sek. sini start nxt year..2.20ptg - 6ptg..monthly fee rm35 tp aku amek kelas tambahan ngaji iqra so kena tambah lg rm20..jdnyer rm55 sebulan..bleh bygkan tak dia akan penat setelah seharian bersekolah.. kuar rmh dr kul 6.45 pagi lagi weh..aku suka jer at least dia akan kurang tgk tv kat rmh..(aku nak sorok remote kontrol..sabtu ahad jer bleh tgk tv..blehh??) dan harap2 dia larat ler nak buat homework..

tu blom campur yuran bulanan adelia plak dlm rm302..(actually rm210 tp ingat tak ari tu aku mintak byr reg. separuh jer..kena ler up byr bln2nyerkan..) pastu bdk2 ni punyer transportation rm45..so kiranya sebulan kitorg kena kuarkan dlm rm402 ler utk bdk dua org nih..

tp sebelum tu td aku dah buat kira2 dh brp byk duit dah abis..eemm..setelah campur tolak darab bahagi..yuran, uniform, buku2, kasut, beg, alat2 tulis..rupak2nya dkt 2k gak lah abiss..fuhhhh..haa itu baru 2 org anak yer puan2..bygkan yg ada anak lebih drp 2 tuuu..klu nk htr sek. yg elok sket..mmg ler kena byr lebih..tp takpe janji kita dah laksanakan t'jwb sbg ibubapakan..semua ibubapa nak kan yg terbaik utk anak2nya betoi takk...semoga anak2 ni nnt membesar sbg johan..ehh..semoga diorg nih menjadi anak yg berilmu, soleh & solehah serta berbakti kpd ibubapanya bila dah dewasa kelak kan..

itulah serba sedikit bab2 nak menyekolahkan anak yg aku nak kongsikan bersama korang..so kpd korang yg ada anak yg masih kecil tu..aku cadangkan simpan ler duit mulai skrg..klu simpan 30-50 hengget sebulan pon dan ok dah..by the time umur diorg 5 thn tu..dah ada duit nak htr sek. tadika kan..

ni hanyalah pandangan..sbb klu ku tahu..mmg aku simpan gak dulu..jgn ler jd cam aku ni tak brp nak menyimpan sgt..menghabiskan reti laaa..nasib ler ujung thn ni kami dpt gak bonus ciput2..alhamdulillah..masih mampu lg..semoga 2009 nnt rezeki kita semua akan dilimpahi lg kan..insyaAllah;-)

6 comments:

bell said...

Beruntung bdk2 skarang. Dulu sy pakai sume ala kadar je.

shida said...

ya betul!aku dah rasa sbb anak selang setahun..tapi takpe,insyaallah ada rezeki utk anak2. janji barakah kan cik aqish kan..kita dulu tadika 2 thn je..budak2 sekrg sampai 3 thn tadika...adoi, pressure mak bapak betul la..hahaha

AQisH said...

bell - ye lor bdk2 skrg mmg beruntung..xpelah dah rezeki diorgkan..

shida - tp aku tadika kemas 1 thn jer shida ooii :-p

dakgilachoc a.k.a nani said...

wah info bagus ni...yg lum kawin pn harus wat sbg panduan....hehehehe...

ita.itu said...

tu yg takut nak branak banyak2..hehe..takut budget x cukup la..

chamint said...

mmg semua parent teringin yg terbaik utk anak2. Tak mcm kite dulu leleh jek tgk member2 ada mcm2. maklumla adik-beradik bersusun. hope kehadapan anak2 kena la bg the best kat parent.