Monday, November 29, 2010

main masak2 nakk..

ari ni mood sedikit rajin utk membelog..dari pagi tadi aku dah ada idea utk tulis ape yg sepatutnya ditulis..gigih mengambil kamera ke sana ke mari..padahal nak bergamba dlm rmh aje..

ok yer puan2 ari ni kita citer pasal masak memasak pulak..apabila mood rajin datang segala menda nak diexplorenyer..kelentung kelentang bunyi periuk belanga di dapur..wahh macam grand2 jer nak masaknye kann..ehh ari tu kan aku ada kata nak share resepi kan..x susah pon resepi utk homemade puree for baby jer ngeh2..

bagi baby yg sudah boleh diperkenalkan dgn solid food..antara 4-6 bulan dah bleh lah start mkn solid ni..mcm anak akak ni..berdasarkan berat bdn dan keperluan mulutnya yg dok terkumat kamit berdecup2 minta disuapkan makanan..maka si ibu yg prihatin spt saya ni aper lagi sgt teruja utk memasak..prihatin lah sgt kan..

kita mulakan dgn cara utk membuat puree yer puan2..drp tadi dok puan2 jer..ape tuan2 xmo blaja buatkahh..ok mana kita tadi..haa nak wat puree ni mmg senang jer..aku memilih sayur-sayuran seperti carrot, kentang, sweet potato (keledek), pumpkin (labu) dan buah spt apple merah washington red delicious..haa begitu details yer puan2

mula2..kupaslah kulit sayur-sayuran yg anda pilih..dan potong kecil2..spt gambar di bawah..


ini adalah pumpkin atau labu..kenapa saya pilih labu..kerana ia sgt2 tinggi dgn vit A dan beta carotene yg boleh mengurangkan risiko kanser dan penyakit jantung..

yg ni plak sweet potato atau keledek..keledek ni pon sgt2 tinggi vit A, beta carotene, potassium dan mempunyai amaun vit E, kalsium dan folate utk pertumbuhan kanak2..wahh bercakap mcm pakar pemakanan jer..padahal cedok sana sini :-p

ok bagi dua2 sayur di atas tu td..rebuslah dgn air yg sedikit..dan api sederhana..ini bertujuan utk tidak menghilangkan vitamin yg ada ..sekiranya direbus dgn air yg byk dikhuatiri akan menyebabkan vitaminnya hilang..

yg ni plak epal washington..kali ni aku x msk..sbb usia dia pun dah seminggu..mcm minggu lepas aku rebus mcm kaedah di atas jugak..tp tadi hanya rendam kemudian boh air panas pastu mskkan dlm blender..blend lerr..jgn lupa blend semua sayur2 tadi tu jugak yer...blend berasingan lah..

bila dah hancur semuanya..bolehlah dimasukkan ke dalam ice tray mcm ni..

gambar dari atas ke bwh..atas sekali tu puree labu, apple (akan bertukar kaler gelap bila dh jd puree) dan yg bwh skali tu keledek..

bila dah boh dlm ice tray ni..sejukkan dulu..bila dah sejuk..baru bleh mskkan dlm peti sejuk.. klu letak panas2 nnt rosak lak fridge korang tu..sebelum akak terlupa klu nak rebus carrot pon boleh..tapi ingat JANGAN gunakan blk air rebusan kerana ia mengandungi nitrat yg tidak elok utk kesihatan..sebaiknya gunakanlah air panas yg lain..oh ya lupa plak..masa nak blend sayur2 tadi tu..bolehlah guna air rebusan tadi yer...

bila dah sejuk puree yg dlm ice tray tu..pastikan ia ditutup sebelum dimasukkan kedalam fridge..ari tu saya beli ice tray ni kat jusco..senang ada penutup..klu bleh beli la byk2 senang bleh buat puree byk2 kan..

camne plak bila keras..satu hal nak kuarkan plak kan..senang jerr..lalukan ice tray tu kat air paip dlm seminit..pastu terbalikkanlah kuarkan letak dlm satu bekas mcm gambar kat bwh ni..

taraaa..ni la puree yg dh dibekukan..senang jer bila nak guna bleh terus amek..puree dlm ni dh ada ice crystal kan..sbb dah seminggu usianyer..actually puree ni boleh disimpan beku sehingga 3-6 bulan lamanya..lama kann..mmg sgt sesuaiii utk ibu2 bekerjaya mcm saya ni ;-) asalkan bekasnya ditutup khasiatnya masih terpelihara gitu..

ok selesai sudah buat puree..tibalah masa utk buat bubur nasiknya pulak..utk memudah dan menjimatkan masa..ameklah dlm 3-4 senduk beras...basuh beras tu....pastu letakkan dlm kuali tanpa minyak..gorengkan beras sehingga kering betul2 yer..bkn sampai kuning..api pon slowkan je laaa...bila dah kering beras tu..mskkan dlm blender kering..blend sampai hancur..

haa sehingga hancur mcm dlm gambar di atas yer..kiranya jadi rice powder laa..cer bauu..mcm nestum beras yg kat dlm tin tu kan..tp yg ni lg berkhasiat sbb homemade ;-) klu korang rajin..bleh buat stok byk2 asalkan beras tu betol2 kering klu lembab nnt berkulat..

pastu pilih puree mana yg kita nak masak..mcm semlm saya masak apple + kentang..oh ya..setiap makanan yg diperkenalkan..mestilah dicuba selama 4 hari berturut2 utk mengetahui sama ada baby sesuai dgn makanan tersebut seperti tiada alahan dan sebagainya..mcm saya dah test apple dan kentang so bolehlah dicampur kedua2nya..

mula2 rebus air..xyah letak byk sgt...bila dah mendidih...letakan 2 sudu besar beras tadi..

kacau2 bila dah nak masak baru mskkan puree yg dibuat tadi..kacau sentiasa sampai puree cair..INGAT kena sentiasa dikacau utk mengelakkannya berketul2..PERINGATAN: makanan bayi TIDAK BOLEH dicampur dgn gula atau garam..bygkan brp byk perisa utk makanan bayi yg diproseskann..emmm...

mcm ni ler rupanye bila dah masak..waktu penyediaannya sgt sekejap dalm 10 minit sajaaa...oohh sukaa sgt tauu...x perlu ler bgn sebelum subuh utk sediakan bubur ni ;-)

oleh kerana anak saya masih lagi dlm stage 1 (4-6mth) maka saya kenalah blend sket bubur tadi tu..seelok2nya gunakan blender yg berasingan..yg khas utk proses makanan baby..jgn plak pi guna blender yg kita dok blend cili ngan bwg tu yerr..nanti bubur rasa pedas plak kang..

lepas diblend..maka jadilah mcm ni..saya terus letakkan dlm food flusk ni..utk memastikan ia sentiasa panas..

bekas ni akan saya bekalkan kepada babysitter (bbs) saya setiap hari utk si debot tu mkn dlm 2-3x sehari..bbs saya akan campurkan susu ebm saya sket utk menambahkan rasanyer...rasa manis semulajadi xyah boh gula ;-)

yg lebihnya saya letak dlm bekas utk suapkan debot mkn..emm..nyumnyumm..dia sgt sukaaa..

sentiasalah ingat..Breastfeed..best feed, homemade food..best food ;-)



sumber rujukan : Rich Mom Diary & Wholesomebabyfood

8 comments:

pinkiss said...

tertanya² pada diri sendiri. adakah i mampu melakukannya nanti?

AQisH said...

pinkiss - tin..bila u dh berada di tpt itu otomatik boleh punyeee ;-)

MamaTiaMia said...

aqishhh..sangat rajin..tiamia nak puree yg nampak sangat sedap tu..perisa apple washington please:) miss time dia org keceik pulak always buat bubur:)

Mommy Icha said...

sgt la yummy!

~ Lady ell ~ said...

senang ekk buat puree mcm ni..tp kalo dh 10 bln bby dh tak..dia nk mkn nasik2 mcm kita jugak..tp yg lembik2 sket.bukan bubur.

Arissa Zoela said...

suke...hehe..boleh mintak izin share tak?

AQisH said...

mamatiamia - xlah rajin sgt seminggu skali jer wat stok puree tu..tp ari tu dh wat utk 2 mggu terus senang keje ;)

mommy icha - mmg yummy sgt2 hehe..

lady ell - anak i baru stage 1 (4-6mth) mmg kena wat puree nasik..klu dah 10 bln x perlulah nak blend lg kan..mudah keje ;)

arissa - boleh sajaa..sharing is caring gitu kan ;-)

Momma Mia said...

i like.... thanks for sharing