Thursday, November 25, 2010

projek harian

wahhh..tajukk mcm yoyoor jer kan..apekah yg diprojekkan iteww..emm..semenjak akak dah bekerja selama 2 bln nih..projek pengepaman lah yg asyik berlangsung saban hari di opis akak ni aaa..;-) sejak aku membuat keputusan utk ebf kan baby ketiga ni...ia merupakan komitmen terbesar rasanyer..ye laa..bkn mudahkan nak cekalkan diri..tetapkan pendirian xmo kasik susu formula selagi susu di badan ni ada..teringat pengalaman dua org anak sebelum ni..akibat termakan dan terpercaya mitos² yg aku ada tulis dulu tu..jadinya plg lama pon bf kan baby takat 5 bulan jer..sgt sadis rasanyer..betapa mommy mereka ini kekurangan ilmu..maafkan mamy anak²ku..:(

ari ni saja ler nak tunjuk hasil tenusu yg dh dikeluarkan pagi tadi pada jam lbh krg kul 9.30 pagi..selalunya aku akan pam 3x di ofis..pagi, tghari & petang..masa memula msk keje dulu 4x..tapi mcm x best la plak..kang bos tgk asik xde kat tpt jer..padahal mmg ler bos² kat sini baik² belaka tapi tahap keseganan tetap ada :-p

haa..yg ni hasilnye tadii..dpt ler dlm 8oz..saya menggunakan pam spectra double pumping..memangg sgt mudahh dan menjimatkan masa..saya nak cadangkan pada ibu² yg ngandung skrg ni dan ingin ebf kan baby anda..buatlah double pumping..x kisah ler mana² jenama pam yg anda pilih..anda akan rasa kehebatannya nnt ;-)

ini lak stok susu di ofis hingga petang dua hari yg lepas..smlm nye x dpt amek sbb semlm akak kena gi dgr ceramah utk mencukupkan kursus 7 ari sethn di jln duta nunn huhu..jadinya cuba kira² stok yg ada tu brp oz kesemuanya..rasanye dpt lah 16oz gitu..(tgh cuba utk dptkan 20oz di ofis) skrg ni my baby bam² minum satu botol = 3.5oz dan dia bleh abiskan dlm 4-5 botol sehari jadinya max susu diperlukan dlm sehari ditinggalkan kat babysitter ialah 17.5oz. klu ikutkan stok kat opis ni kena ada tambahan dlm 1.5oz sajork..malam saya akan mengepam lg sekali..bleh ler dpt 4-5oz sekali pam..tapi lately ni kan kenapakah mata sgt mengantuk bila jam dah kul 10..kdg² terskip gak x pam..aisshh..jgn diikut cara begini..kita hendaklah konsisten mengepam yer puan²..sepatut²nya 6x sehari..tp to be frank..mmg aku x penah dpt wat 6x..skrg takat 4x jer..sob sob..sedihnyer:(

skrg saya sgt berharap agar stok susu akan bertambah dr sehari ke sehari..sbbnya kan..stok ebm saya hanyalah utk seminggu sajaa..lagi satu sadis..sbb baru menterhegehkan diri membuat stok masa lg 2 mggu nak msk keje..blehhhh..isshh..nasib baik ler syukur..dgn stok yg diibaratkan kais pagi mkn pagi kais ptg mkn ptg tu selama bekerja dah 2 bln ni..blom lg lah susu x cukup..dan saya masih boleh bertahan drp memberikan si debot itu susu formula..alhamdulillah..berkat doa ibu yg menyusukan..

di lain waktu..terasa nak kongsikan supplement apa yg saya amek sepanjang penyusuan ibu ni..
selain daripada kerap pam dan doa secara istiqamah..saya mmg percaya pada supplement yg dpt meningkatkan kualiti dan kuantiti susu kita tu..hasilnya telah saya perolehi..insyaAllah bila rajin saya share²kan kat sini eh ;-)

eh..ehh..terlupa plak nak kasi tau..lps dah ada stok ebm tu..apa yg saya lakukan plak utk bwk blk ke rmh..

kita haruslah letakkan stok ebm tu lihat gambar di atas siap atas botol tu ada no kann..haa itu ikut sususan waktu dan tarikh kita mengepam tu laa..maknanya yg no 2 tu akan digunakan dahulu..kena wat label yer puan² bg memudahkan nak kasi kat babysitter/nurseri nnt..

letakkan dlm cooler bag dan mesti ada ice pack utk memastikan suhu tidak berubah..lepas dah boh dlm cooler bag..ape jadi plak ngan pam spectra3 saya tu utk dibawa pulangg..


jadinya saya telah menggunakan beg yg sgt² sesuai letakkan pam spectra3 ni..tgk gamba tu kan just nice jerrr..;-) saya beli semua peralatan utk mengepam ni kat kedai kegemaranku ini..fabulousmom ni laa..mmg rasa cam febeles jerr bila mengepam tu nnt hahaha :-p aper lagi kengkawan..skrg ada sales..biasalah skrg kan nak ujung thn sales sana sini..saya pon teringin nak gi MV ujung minggu ni..ada expo baby katanyaaa ;-)


p/s : bestnye kalau dpt mengepam di tpt seperti ini dan mempunyai stok ebm sebyk inii..fuhh saya sgt kagum dgn momma mia ini..;-)

5 comments:

rasp said...

go babeh go! i sokong BF 100%...
susu terbaikkk buat baby :)

Rozie said...

Qish...alhamdulillah..suka sgt2 with your news here...and I pun kalau blh nak mcm u jugak...unfortunately still x berjaya...harap2 next baby blh...seriuosly mmg nak ebf next baby...ehh?? Next baby..??!heheh..baby yg ado br 4 bln dah sebut psl next baby...??!!@#$$hehehhee......gataaii...

AQisH said...

rasp - tqvm sis..i suka org yg sokong bf 100% nii..u bf gak eh dulu..

rozie - alhamdulillah..berkat istiqamah..kali ni i bleh lg takat 4 bln sudahh..alaa bleh jer next bb nnt rozie..yg penting kena cekal hati dari godaan mitos2 itewww ;-)

Momma Mia said...

Salam perkenalan akak Aqish fr mommaMia sekeluarga... Tahniah coz memilih utk menyusukan bb dgn susu ibu.

Jadikan pengalaman menyusu 2 org anak akak tu sebagai semangat untuk menjayakan penyusuan anak no.3 ni.. Blaja dari kesilapan lalu... sesungguhnya pengalaman mengajar kita menjadi lebih baik dari sebelumnya, InsyaAllah. akak Aqish juga pasti boleh sebab akak ibu yg HEBAT!! Ingat tau!!

caiyok2!!!

AQisH said...

momma mia - terima kasih byk2 dengan kata2 semangat tu..tgk blog mia lg semangat nak mengepam ;-)