Tuesday, October 7, 2008

cerita raya part II

oklah² atas permintaan ramai..ramai ke?? aku sambunglah citer raya aku..seperti yg korang tau..aku kan keje lagi ari selasa lepas yakni sehari sebelum raya..dpt half day sebenarnyer..aku balik rmh jap pack brg² ala² blk kpg gak lah kan..habis packing ajak en zaim merendek sekejap ke jln tar..carik aper patut..last kopek ler katakan..

ruper²nyer anak² aku yg dah aku pos awal² dgn maid ke rmh nenek diorg kat gombak tu..telah dikerah sepenuh tenaga membantu cuci² rmh..tak caya cuba tgk pic nih..kesian diorg kena dera haha..

pakcu tgh bagi arahan utk bdk² ni memulakan tugasan.. haaa cepat² jgn memain..kang tak leh buka posa..ehh posa kee...begitulah agaknyer dialog pakcu..oooo..ragging anak den yo!!


yang ni udah jadi mcm maid in manhantan lak..takpe lah bangg..blajar² eh..nnt kita pindah rmh..senang mommy nak soh abg tlg² sapu rmh..
ketika org tgh bz mencuci..ada lah srg budak baju putih tu jadi mandor lak dio..anak sapaaa la ni?? tak lain tak bukan sepupu diorg yg pjg akal si bujal ipan..


tgk mmg gaya mandor penuh stail kan..

akhirnya setelah selesai sumernyer diorg sempat memberikan posing yg tidak mengecewakan..fuhh penat eh anak² mommy semua..takpe pasni dpt mkn eskrim yg pakteh beli ari tu hik²

ketika anak² sdg riuh rendah mencuci rmh..adalah srg jejaka yg sdg tekun menganyam ketupat..diimport khas dr sarawak..ni adik ipar aku ler..uisshh..serius tol dia kan huhu..thn ni diorg pon beraya kat gombak gak..terror dia ni menganyam..aku lak dah lupo ler nak wat camno eh..
inilah hasilnya setelah berhempas pulas menganyam..tp ruper²nya bila hari raya permintaannya begitu tinggi rasa mcm tak cukup lah pulok..next time kena buat byk² lg eh ;-)

ni dia rendang yg tengah dimasak..wajah tukang masak tak dpt ditunjukkan..takut kang ada org mengilai ketakutan..aksi sexy terlampau..hua²..

siangnya tu..cik ton dan beberapa org assistantnya iaitu bibik aku, makteh, makde telah bertungkus lumus memasak di dapur..ada yg mengemas kat ruang tamu dan sebagainya..aku?? eh eh..kan dh ckp td..buat lawatan kejap kat jln tar :-p

mlmnyer plak turn aku masak..alaa masak kuah kacang kelate jer..thn ni buat 2 kilo kcg jer..pon tidak mencukupi..raya pertama jer dah tinggal sket sgt..sapa yg dt raya kedua tu..dpt gak lah mkn sket..lepas masak and kemas dapur aku terus lepak² tgk tv..biasalah mlm² raya nih citer melayu ler byk..akak aper lagi layanzz ler lama dah tak tgk drama² ayaq mata tu kan..cik ton dan pak ali kuar gi antar rendang & kuah kacang ku ke rmh rakan baik diorg di damansara..kelas kan..begitulah erti persahabatan ok..yg aku lak tertido awal lah..kul 11 mlm dah selamat bolehhh?? sampai aku sedar tak sedar jer en zaim pegi buat projek kat dapur tu..bersama beberapa org adik aku..aper lagi diorg tu..melantak ler mkn masakan yg baru dimasak..diorg ni bkn bleh tunggu raya pon..

pagi² raya tu kan..aku lah org pertama skali bgn sebenarnyer.. kul 6 pagi..cpt² lah aku msk bilik air.. mandi..al maklum jap gi org ramai bgn kena amek turn..memandangkan anak² bujang pak ali ni mandi semua berejam dlm bilik air..so ada baiknyer aku msk dulu kan..

nak dijadikan citer rmh satu hapa pon tak siap..haaa amek ko..kena leter ler ngan cik ton tak pasal jer dpt kutbah awal..dia ckp ni lah akibatnyer klu dia takde di mlm raya..semua tak jalan huhu..aku lupa sgt² nak pasang langsir dapur..yg langsir kat luar plak baru sampai kul brp pagi tah tak pasan..adik aku baru pi amek kat rmh kakak ipar - kak ayu yg sampai ke pagi menjahit langsir yg org tempah..sian dia..yg lelain tu setelah dibangunkan dgn mcm² bentuk sora barulah sedar dan bergegas menyiapkan itu ini..akhirnya berjaya gak memasang langsir dan mengemas sebelum org balik solat raya hehehe..kelass kann..cik ton yg pada awalnya gabra tak tentu hala kini telah rileks sket dan baru bleh memakai baju raya..

setelah diorg pulang dari masjid..aktiviti seterusnya pon diadakan..biasalah aper lagi sessi bersalam²an ler..standarddddddd... yerr tahun ni aku dan adik aku zubye telah memilih warna merah menyala..en zaim ok jer sbb dia mmg dah ada baju melayu kaler tu..so jimat sket takyah beli baru hehe..

babah..ku pohon ampun dan maaf..selamat hari raya..thn ni giliran menantumu memberi angpau ihiksss...

ok lepas bersalaman seperti biasa posing time..pak ali pon mmg sporting..so no hal bab² posing nih..cayalahhh..

pak ali yg nampak seperti menahan air mata..yg dihujung dgn yoyoor bersalaman mintak ampun dan maaf..byk salah ke huhu..

iyer say cheeseee..cik ton pon pandai posing..mana tak tumpahnyer kuah kalau tak ke nasik kan kan..

mmg menantu yg sopan gituuu..huhuhu...pehal cik zaim bersalam mcm nak start lumba lari nih..on your mark..get set..gooo..weehhh..jgn go lagi..sampul dlm kocek tu lom bagi lagi..


ni la masa yg ditunggu²..kemaafan yg dipinta..sebenornyer time ni aku dah ala² sebak..tp tahan jer air mata supaya jgn tertumpah ke atas baju raya mak nih..kang drama kat sini susah lak..biarlah dlm bilik jer selalu berdrama ok..drama aper takyah ler aku citer.. ni bukan lakonan..ini betol² okay..:-p


ni turn anak bujang aku bersalaman.. si adik dah start tenyeh idong..aikk kecik² dh pandai emo time² nak mintak maaf eh..

anak dara masa ni mood agak kureng..tu pasal salam pon lain mcm jer position dia..

yg ni pak ali saja buat gempak..somi memohon maaf daripada sang isteri bleh..huhu..cikton tersipu malu gitu..

selesai bermaafan..aksi manja menjelma..bkn senang nak dpt saksikan nih.. tersipu² jer memasing..

jgn jeles ok..akak nak posing romantika d'amor gak ngan en zaim ku sayang nih..huhu..

ni adik² akak yg masih bujang..dari kiri ein (dia ni mmg poyo selalu posing takmo tgk kamera), baim @ pakcu, lala @ makteh , shahmi @ paktam (sbb dia itam sket cian ko haha) & wafi @ pak anjang (mabe sbb dia panjang)

yg ni lak family abg aku along & kak ayu (tokey langsir iteww) dan anak² mereka..

yg ni jurugambar kitorg pada ari itu..adik aku zubye @ makde sekeluarga..

ini plak tetamu yg pertama tiba di rmh kami..makcik aku..ateh dan family...ateh ni adik babah aku ler..yg no 4 tak silap..

ini plak aksi agak kejam..tak pasan aksi sorok body terlampau..sorilah ateh ehhh hehehe..

ini plak dah ready nak serbu rmh sedara mara di kuang dan sg. buluh..yeahaaa..let's go..kita serbuuuu..adalah dlm 4 kereta semuanya konvoi beramai²..

perasan tak? tarak pic juadah raya langsung..tu ler si tukang amek gambo terlupa lah..sehinggakan aku pon lupa nak kuarkan cuppies yg dah ditempah khas tu..adusss..hbs lupo semua org dibuatnyer dlm keadaan pagi raya yg agak huru hara itu huhu..

ni plak pic di rmh sedara mara yg sempat dikunjungi..terasa suasana kampung gituu..besttt..


RAYA KEDUA..ramai gak sedara mara yg dtg rmh..gambar² ni sebahagian drp mereka yg sempat diambil gambar..fuhh tak menang tangan melayan org yg dtg..biasalah klu sebut rmh cik ton yg glamer tu mmg penuh jer org yg dtg..



yang ni plak kwn sek. rendah aku merangkap jiran aku masa kitorg dok kat pahang dulu..dia sempat singgah sebelum balik ke kpg halaman..tima kasih anim kerana sudi dtg..nnt kita gi rmh anim lak yer :-D

RAYA KETIGA lak aku, en zaim dan anak² gi beraya kat tempat jatuh lagi dikenang..tpt aku membesar di pahang..kpg mana..alaa korang tekalah sama ngan Chef Wan hehe..gambar malu lak nak tunjuk sbb tak de baju lain selain merah tu..haha..yg bertukar hanyalah tudungnyer sahaja..laaa nak tgk gak ke..oklah..kasik ler korang tgk..tp jgn perli eh..baju raya kitorg mmg sepasang srg jer thn nih..yoyoor beli kain sampai ke seberang tapi hampeh lambat gak tempah so tunggu raya haji nnt ler pakai..

ni dgn family makcik Pun..dulu masa kecik² cik ton selalu tumpangkan aku ngan 3 org lagi adik² rmh makcik ni esp. bila ibu nak blk KL sama ada utk melahirkan adik² aku ataupun ada hal err..mcm² hal lah..terkejut diorg bila tgk si ct yg dulu cekeding dah besar pjg dan mmg besar in size haha..

yg ni plak ngan jiran sebelah rmh dulu..makcik mah and family..ramai gak actually anak dia..yg aku kempunan dah 2x tak dpt jumpa anak dia yg bongsu..kak noni namanyer..skrg dah nak msk 5 org anak dia..fuhh dasat..dulu zaman sek. dia mcm tomboi jer tapi skrg ibu mithali gitu..anak² dah bersalin kulit..sempat mandikan diorg dulu sebelum gerak balik ke kl..yg maknyer takpelah blk rmh dulu lah hehe..

actually ada 2 buah rmh lagi yg aku pegi..tp tak sempat nak amek gambo...bz berborak..al maklum dah lama sgt tak jumpa..

RAYA KEEMPAT gi beraya kat rmh sedara mara sekitar KL dan Shah Alam..tapi malangnya tak sempat amek gambo sbb jurukameranya dah gi johor..so kitorg malas plak nak berposing memandangkan cuaca masa tu pon mendung tapi bererti hujan..

RAYA KELIMA aku and family pegi kajang metro point..not bad gak lah soping mall ni..bakal happening..yg bestnyer aku jumpa pusat home deco ROMANTIKA yg paling besar 11,000 sq ft lagi..mmg bakal tpt yg kerap aku kunjingi ler gamaknya bila dah pindah nnt siap ko..aku nak beli mcm² nak hias rmh huhu..lps dinner kat sini..kitorg gi tgk rmh jap lepak² lagi..kul 10.30 mlm baru gelak balik rmh cheras..esoknyer aku pon dah keje..

byk lagi pic raya sebenarnyer..naik julin aku dload lah..klu korang rasa nak buat exercise mata gi lah kat sini mmg penin tgk mcm² kaler ada ahakss..

aku ni actually amek masa dekat sejam nak update entry ni lah adoi penat lah weh..k lah nak rest lah kejap di samping mengintai keje² yg tergendala huhu..adios..

6 comments:

shida said...

purrfect entry qish...hahaha..bukup2 dah aku juling baca entry ko nih

~Ja~ said...

kak iti..panjang nyer entry..hehehe...kemain korang yer..merah saga! sib baik tak kena kejar lembu greenwood hehehe

Gukita said...

Waaahhh... Raya sakan nampak AQish tahun nih.. Nampak meriah sungguh. Gambar-gambar pun teramat cantik; mood bagus-bagus, model senyum memanjang 360 darjah, ada yang pose standard... itu biasa lah kan.. nak buat macam mana lagi dah terkebiasaan gitu, very colorful.. amat menarik..

leilaanuar said...

Hi Aqish,

Wah Selamat HAri Raya.. Looks like you had a great one =) What a Nice huge family you have

NanaMachoTau said...

hohohohooooo....

mau mak eton tak panik, ingat dah veteran ni leh la relax2 ziarah kawan di malam raya tup tup pg raya sumer tak tip top lagi...kalau den pun den panik...."manga' kawuu aqish...mau tau ape meaning tu tanya la kak aqish ni..minggu ni je dah byk kali dia "manga' kan aku huhuuuu

pasal baju....jgn komen kang dia lak yg bebel tak hingat..takpe baju lama ke baju sama ke janji ati mau baikkkk...baik ke hihihi..

tahniah la kerana berjaya gak beraya di kg chef wan tu....ok2 i zip mulut, nnt org tau kg tuttttttttt hehehee....

nnt kalau pindah umah baru ko ada anak bujang yang bleh diharap ;) CAYALAH abg....

pasai gambo pagi2 raya n salam2 ni aku tetap jeles....hukhukhuk...aku tarak pics raya..ada sekeping dua je curik2 snap dlm kete sedih2..nnt nak mintak zubye amik laaa nak posing 5 pasang bju raya yang tak siap...sama la kite aqish huhuhuuu

ape2 pun congrats la sempat siapkan cite raya...aku nyer??? JGN TANYA LAAA...sensitip....still under constraction kui kui kui

AQisH said...

kikiki...pjgnyer komen kawu nana:-p btw aku masih menanti post rayamu itewww :-D