Thursday, November 6, 2008

bila marah menguasai

kenapa sampai skrg aku masih tidak boleh mengawal perasaan marah?? betullah org kata jgn buat keputusan ketika marah sbb kebarangkalian bertindak secara tidak rasional tu amat tinggi..spt yg aku alami skrg ni laaa..

actually lepas 2-3 entry sebelum ni aku dah rasa betapa tak rasionalnyer aku buat tulisan seperti itu..aku ingat tidak dibacanya..mmg aku bukan diri sebenar klu tgh marah..en zaim pon penah ckp..kenapa aku still tak berubah..kenapa byk sgt syaitan dlm diri nih..menyesalnyer aku..tp tu laa aku kan manusia biasa..bila tgh tensen ingat ada kwn yg boleh tenteramkan perasaan tp bila terasa mcm kena simbah ngan minyak gas tu yg tetiba berapi hukhuk:(

kpd yg berkenaan mmg betol apa yg awak ckp..cuma saya tak mampu nak menjawap..serba serbi perasaan timbul terutamanya malu, segan, kesal...maafkan saya..tau mmg tak patut ckp camtu..tak patut langsung..dan saya tak penah ckp camtu pon sebelum nih...saya bkn org yg kasar..dan tak sepatutnya kasar..MAAF.. semoga saya boleh kontrol emosi dgn baik selepas ini..

p/s: saya dah maafkan awak pon..harap awak dapat maafkan saya plak..

5 comments:

pinkiss said...

sabar aqish, sabar.. sungguh jahat marah itu. kuasailah subject shorthand yg pak chat ajor dulu.

AQisH said...

noni..aku dok pk aper kena mengena shorthand dlm kes ni ehh..*pk sampai pening*

Abas Othman said...

Bila kita suka dengan seseorang kita jgn lupa keburukan yg dia buat, juga bila kita tak suka dengan seseorang, jgn kita lupa kebaikan yang telah dibuatnya hhmm... renong-2kan selamat beramal.. hu hu

janesach said...

aqish,

betul, sbb mulut bdn binasa. tapi, time amarah mmg setan suka masuk mencucuk. masa tuh, harap2 akal boleh jadi rasional. tapi selalunya emosi yg lebih.

tapi aqish, skurang2nya, u r being honest with ur self. u r being u. tak bermuka. tak hipokrit. ko kata apa yg ko rasa. itu bukan satu pembohongan. harap org2 lain faham itu. itu rasa ko. pendapat ko. fikiran ko. sbb semua org, kalau hati tgh keruan, sure hendak diluahkan. mungkin cara ko tuh dgn meluahkan semuanya secara 'kasar', after that cool down. ok la. kalau ko tension, ko tak luah, ko pendam, lagi leh jadi gila.

AQisH said...

abas - terima kasih..mmg betul aper yg ko ckp tu..mmg aku tgh renung²kan nih;-)

janesach - nak menitik air mata aku baca komen ko..terima kasih di atas keprihatinan anda ;-)