Wednesday, December 3, 2008

wellaaa...mak yong extravaganza

k lah ari ni aku citer lah pasal last week..memula ari khamis lepas yakni 27 nov aku ngan en zaim dating gi tgk makyong ni kat matic..yg terlintas nak tgk ni sbb bos aku dpt jemputan drp KeKkwa iaitu Kem. Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan (tu diaa pjg no) utk perasmian makyong extravaganza ni..oleh sbb bos tarak gi naik Haji kat Mekah, so makanya aku yg tak penah seumur idop tgk..terus ajak en zaim lah..lagipun free kan ape lagii..

ni lah group pertama yg perform..actually makyong ni dipentaskan di Matic selama 4 hari..dari khamis sampai ahad..ini sewaktu diorg mulakan acara buka panggung..aduhaii..mendayu sungguh ler sora demo merintih wehhh..kawe tok pehe sehabuk pung demo kecek gapoo lah weeiii.. ni lak pemuziknyer yg diketuai oleh Tok Selampit..emm..aku mmg suka bunyiannyer ituu..ala² nobat yg org main kat istana..wpun menegakkan bulu roma tapi akak suka..maklum darah seni ler katakan..huhu..

kebanyakan makyong ni watak utamanya perempuan yg memegang watak raja..dan musti ada dua org pengasuh yg menghidupkan suasana ceritanya..pengasuh ni mmg kiranya watak utama lah klu tak de diorg ni tak berseri..watak diorg ni biasanya mmg lawak weeiii..

cerita waktu hari pembukaan ni mmg besttt..lawak tak hengat..kisah Dewa Indera Indera Dewa..rajanya bernama dewa indera tu ler..yg adik dia indera dewa..itu² je namanya kan..raja ni nak gi berburu..soh pengasuh diorg tu uruskan tanpa beritahu adik dia..tp pengasuh dua org tu takleh harap takleh simpan rahsia langsung..wpun aku tak brp nak paham apa diorg ckp..tp still enjoy tgk..

ini lak watak permaisuri bersama dayang²nya..diorg panggil "Mokcik" aku pon heran hawat tak panggei permaisuri..rupernye mokcik tu kira pangkat tinggi gak ler..so korang jgn ler sedih klu org panggei mokcik kat korang eh..tinggi weh pangkat tu huhu..
masa ni dah nak habis..so acara tutup panggung..ada ler diorg joget² sket..tapi keseluruhannya mmg enjoy tgk performance diorg tu..satu pengalaman baru utk aku sebenarnyer..

pada hari Sabtu lepas, aku dan en zaim dtg kembali ke matic bersama ngan anak² pulok..wpun masa kami sampai persembahan dah mula tp masih ada tpt kosong tp dok belakang sekali lah..kali ni tak brp nak best..sbb seat kat belakang tu ada nyamuk blehhh..tu lah gara² dtg lambat..itu en. zaim kena jawap lah..skrg ni hawatnyer tah dia dah tak brp nak punctual lah pulok..

ni kisah Raja Tangkai Hati..diringkaskan raja yg telah diguna²kan oleh puteri yg jahat sampai dia sanggup buang anak dia ke laut kerana puteri jahat telah msk ke dalam tubuh permaisurinya dan menghasut raja itu bertindak kejam terhadap anak²nya..
cerita kali ni tak brp best..sbbnya bukan org kelate asli yg berlakon..sebutan diorg menggamit ketawa org jer..tp apapun syabas juga diucapkan kpd kump. dari UPSI nih..

wpun citer tak brp nak best..tapi tarian diorg mmg superb..terpegun akak tgk..rasa mcm nak join menari bersama u..isshh aku mmg minat ler tgk tarian tradisional gini..tp bab nari mintak ampun ler..keras kejung jer tu yg den malu tuu..
akhirnya majlis pun selesai sudehh dgn barisan pelakonnya..syabas dan tahniah yer..

tgk anak dara aku tu dah mengantuk tak larat nak posing..ye lah show lama sgt lah sampai kul 11 lebih..mana larat dah..ari tu kejap jer..kul 10 suku camtu dah abis..apa²pon kita posingg duluuuu...
hehehe..spt biasalah kan..nak enterprem gak...pas tgk makyong ni kitorg gi kg. baru plak..pekena laksam..biasalah en. zaim mengidam lama tak mkn..aku share ngan arash jer mkn mee sup..si adik langsung tak nak pa per dah bad mood nak tido..kitorg sampai blk rmh dlm kul 12.30 tgh mlm..

mlm ni lak kan..kitorg nak gi Istana Budaya tgk teater Sinbad :-D tak sabar lak aku rasa..nnt aku hapdate story dlm ni yer..;-)

4 comments:

ita.itu said...

nok mcm best gak ek skali skala mcm ni..layan gak

pinkiss said...

weh, i pun nak tgk gak ar.. tapi i nak tgk u dok atas pentas tu. camne??

cayoi said...

kalu aku yg tgk tu harus setengah jam je, lepas tu melayang entah kemana..

AQisH said...

ita - sesekali mmg best nok..huhu

pinkiss - u jgn nak berangan mcm² ok..sila sedar..

cayoi - eh eh..ko ni tak seni langsung kikiki..jgn mare..