Wednesday, January 21, 2009

perkara yg ditakuti telah pun berlaku:(

lbh krg kul 10 mlm td..kedengaran sora memanggil² org dlm rmhku...aku dan anak² yg kebetulan mmg berada kat bwh (al-maklum memalam akak jd cikgu hukk) terus ler meluru kat pintu tgk sora sapakah iteww..

rupe²nye anak² jiran sebelah rmhku..tgh muka sedih seraya bertanya perasan tak sesapa yg msk dlm rmh diorg siang tadi sbb rmh diorg dah kena pecah..gril pintu msk dah dikopak..perompak² tu dah kebas kamera & hp diorg..

aku yg haaa??? terkujut berukss terus mendapatkan maid aku As utk bertanya lbh lanjut samada dia ada perasan sapa² yg mencurigakan siang tadi..

yg lebih memeranjatkan bila As ckp..mmg dlm kul 1 tghari semlm dia ada nampak satu lori dgn 3 org dok berkeliaran kat rmh uncle sebelah..dia ingat org anto pokok bunga sbb dia ngintai gak mmg ada pasu² bunga al maklum diorg bakal sambut CNY..siap mamat² tu bleh senyum² lg kat dia..

adoiilaaaaaaaa...dia pon tak terpk rupe²nye diorg tu perompakk..jahanammm tol lahh..siang² buter buat projek..aku dok imagine diorg panjat gate yg tinggi tu sambil tiada sorang pon jiran² yg perasan sbb majoritinya semua bekerja..aku suspek musti dia dah aim rmh uncle nih lama dah sbb rmh dia mmg lah dah renovate atas bwh..struktur binaan asal rmh mmg dah lain dr rmh lain termasuk rmh aku ler..yg ala² tak brp nak reno tu..pulak² siang mmg tarak sapa kat rmh..isi rumah dh mlm baru sampai..itu mungkin faktor² yg perompak haram tu (merompak mmglah haram..tp aku nak sebutkan perkataan haram tu sori eh) memilih rmh uncle tu sebagai target..

dan kini aku lak yg ala² ngeri..wpun rmh aku tu sempoi jer xbyk brg..tp ttp takutlah kan..paling ditakuti klu ilang 3 bijik tv yg mana 2 drpnya baru jer beli..haha sempat lagi promo:-p..ye la ko..klu gabungkan dah beribu abis tu hukk..adoilaa aku paksa en.zaim pasang selak kat semua pintu..jgn tak tau bhg dapur belakang blom psg gril weh disebabkan org yg diupah tak dtg² memberi pelbagai alasan spt tiada pekerja, tiada lori blabla..padahal duit 500 hengget dh byr..bila mintak pulangkan semula dia ckp brg semua dah beli..tak ke hanginnn jer aku mendengarnyer..grrrr...

kitorg dah ler nak blk kpg CNY nih..yer buat sesapa yg taktau lagi..kpg kami di KB, Kelate eh..sebelah en.zaim ler..klu blk sana tak sah klu tak sampai seminggu..adoilaaa..bila dh jadi camni mmg menggerunkan ler pulok..kerisauan..

smlm ramai org dtg rmh uncle tu termasuklah pengerusi persatuan penduduk..nampaknyer pasni kenalah byr extra utk keselamatan..aku ok jer janji kawasan kejiranan selamat dr anasir² yg x berhati perut mcm diorg tuu..eee..geram tol...


13 comments:

Dee said...

takutkan aqish bila org2 gini dtg..tp sib baik gak siang..kalo siap berparang, berbunuh lagi ngeri..biarlah ilang reta xpe bole beli lg..jgn ilang nyawa n kehormatan diri udah..u hati2 ye..

azreen said...

huhuhu.....teruk betulla perompak ni...takut jugak dengar...diorg nih pandai btul ek....u take care yea aqish

cikpedot said...

cesssss busuk ati btlok perampok2 tu.. orang nak kongsi fatchai pun tak senang...

nak kene ajar anak2 ko ngan bibik ko bab2 kecemasan nih..

NaD said...

Huh.. sungguh jahat perompak haram jadah itu!

nanti masa nak balik kg, kak ct gantung la kat pintu pagar rumah "BEWARE OF HANTU RAYA". Konpem org tak berani nak pecah masuk. ;P

dakgilachoc a.k.a nani said...

iskkk...mmg perompak haram mcm ni..siang pn berani wat keje...isk isk isk....baik akak cepat2 psg grill kak..nak balik kg dahtu...bahaya ni...klu kena mmg menangis tak berlagu la..

AQisH said...

dee - mmg takutlah..sampai maid i tu dok ckp seram seram jer..adoila..hopefully tak terjd kat family i..

azreen - tu laa..terlebih pandai tu psl jd perompak kot..

cikpedot - mmg busok ler perampok tu ped..

nad - ciknad letak papantanda gitu kang diorg ingat kak ct yg membela cettt..

nani- haa mmg nak psg lah nih..tgh paksa² en.zaim..tak kira klu tak psg mau akak gulin² dpn pagar tu nnt huhu..

KhaLifah feDi said...

emm sabor2..tu dugaan aje..ok..take care .

MasNurin said...

baca n3 ni, tringat satu cite yang jadi kat flet kawan yang tinggal kat penang. Satu hari tu, dek kerana tak tau sapa dok sebelah menyebelah, perompak yang mengangkut barang pun disangkakan jiran. Abis licin umah jiran dia tu sebab dia ingatkan jiran tu pindah keluar.

AQisH said...

KF - tgh sabar lah ni ;-)

masnurin - yarabbi betol ke kak..adoila..tu la smlm br terhegeh² nak amek no tepon jiran..saya ni blom kenal jiran yg lain betol² lg..selagi tak buat kenduri mmg ler tak kenal lah..ishh..mmg nak buat gak lah dlm masa terdekat nih..kasik kenal semua org 1 taman..

janesach said...

Dlm zaman ekonomi merundum ni, mmg ramai penjahat2 haram jadah!

Area umah aku kat Tmn Selaseh tu, siang2 buta melilau je si peragut tegar. Aku kata tegar sbb dia dgn beraninya terjun motor, tarik mangsa, letak parang, mintak rantai atau apa aje yg dia nampak ada kat badan mangsa. Kalau la mangsa pakai brg tak tulen atau zhulian, dia siap sumbat brg2 tuh dlm mulut mangsa!! Shilake tak?? Dgr2nya, dalam seminggu akan berlaku 2 - 3 kes. Mak aku sendiri nampak kejadian tuh berlaku dua kali depan mata. And one day, petang, dia nampak mamat lahanat tuh meronda-ronda. Terus bagitau Ketua PERONDA. Tapi, of cos tak sempat tangkap la kan.

pinkiss said...

kena lebih berhati² ye tin.. kalau dulu single, skrg triple hati².

AyKay said...

ha ah! beberapa kes kecurian juga berlaku tpt saya. ingatkan kes kecil2an curi kasut n selipar. bila baca report security baru sedar; kasut2 yg dicuri tu kasut bally, clarks, oberman dan entah apa2 lagi. org kita ni pun satu dah kasut mahal p letak luar, dah lah sanggup letak yg mahal2 kat kaki!

now ni dgn ekonomi gahwat, kena hati2 lebih, kes on the rise

AQisH said...

janesach - laaa ye ke elyn..adoilaa seram aku ler dgr citer² camni..semakin ramai perompak tegar nih..org penat² carik duit dia penat² mencurik lak..sungguh lahanat..

pinkiss - ye tin..i cuba sedaya upaya utk lebih berhati²...

aykay - errr..aiyakkk..i pon letak kasut hush puppies tu kat luor ler..err..oklah ari ni i ltk dlm rmh ler huhu..btw org yg ckp tu letak kasut ape kat kaki tuuu buatan gombak kerr hehehehe..:-p