Thursday, March 12, 2009

abg ooo la abg..

bkn niat utk aku nak mengajar org..aper tah lg nak mengganggap diri ini sempurna mendidik anak²..hanya sekadar nak berkongsi pengalaman dan pandangan..

tu baru mukadimah tu..akak tgh kontrol kesabaran dan keayuan nih..ni nak citer pasal anak lelaki aku tu ler..abg arash ben10 tu..pg td masa en.zaim chk blk bag dia..(mggu ni dia bwk sling bag jer sbb exam week..so x yah ler nak angkut beg ben10 yg bsr tu..) didapati ada lg brg yg hilang..yerr..kali ni color pensil swan yg baru jer aku beli sabtu lps..tu pon setelah byk kali dipujuk dek arash..dan aku soh dia janji jaga elok² baru aku beli..emm..kes hilang brg peralatan sek. ni mmg ler normal jer bg setiap bdk sek. esp yg tahun 1 ni kan..aku pon x ler kisah sgt sebenarnyer..

tp yg membuatkan aku musykil mengikut kata arash..memula bila diterjah mana peginya brg² dia..dia ckp tertinggal kot..aku ape lagi..berdas²lah hujah marah dia..yg dia meleleh ayaq mata sambil mkn cereal bfastnyer iteww..en.zaim pon tinggi sora gak lah sbbnyer dh byk sgt brg ilang..ari tu set pencil case ben10 ilang dah weh..x termasuk pencil², erasers, ruler..ari tu color pencil hanya beberapa btg saja yg ilang..kali ni satu kotak..dah ler jenis pencil yg bsr² tu..bila aku slow talk blk..dan en.zaim dah siasat kejadian sebenar..ternyata lps exam mmg dia simpan semula dlm beg..dan suspek ada bdk yg curik..

emmm..aku rasa mcm dah terlebih sudahhh laa nii...aku pon suspek gak arash ni jd mangsa buli kat kelas dia lah..sbb b4 this dia ada citer a few times gak lah..yg ada srg bdk tu dok ckp dia nih omputeh..beragama kristian..hanya kerana dia ckp english kat skool (and now he refused to communicate in english @ school:( ) ngan kulit dia yg agak cerah ler jugak (tp now sunburn PD ari tu lom ilang lagi huhu) pastu bdk tu ckp lg nnt dia akan bgtau abg dia..soh pukul arash sbb dia org kristian!

cuba korang bygkan bdk darjah 1 ckp camtu..mana dia blajar..aku soh arash report kat cikgu..mabe cikgu dh marahkan bdk tu kot..skrg dh x ckp camtu lagi..aku bkn nak ckp anak aku baik..anak² aku ni semuanya berangin jer satu badan klu kat rmh tu ler..ada tahap moody gak..tp so far kata² yg dikeluarkan masih pada tahap kanak² seusianya..so pada pengamatan aku lah kan..mcm manalah bdk tadi tu bleh ckp camtu klu tidak didengari drp org yg lebih tua drp mereka..lg satu mungkin pengaruh tv..tu pasal aku mmg x bagi diorg tgk drama² melayu yg agak kureng penggunaan bahasanya tu..mmg efek kat anak² laa..biarlah org ckp anak aku lambat matured dr segi pemikiran sbb asyik tgk kartun jer..drp guna ayat yg x sesuai dgn umur aku lbh rela diorg tgk kartun..(btw now dh kurang..tv only on saturday & sunday ..akak mmg garang ok :-p)

aku mmg menekankan perkataan dan bahasa yg digunakan oleh anak²..aku mmg x bleh dgr klu ada ibubapa yg ckp kasar dan gunakan perkataan yg x sepatutnya pada anak..sikap kasar kita akan terbawa² oleh anak² di sekolah..akibatnya anak² kita pulak yg terpengaruh...

bg aku sebagai ibu..x salah klu anak dh terlampau krg bahasa tu..mulut nyer ditampar sedikit..bknlah sampai cedera berdarah segala..biar ada perasaan gerun dan hormat bila nak berbicara dgn org..masalahnyer skrg..ramai mak ayah yg takutkan anak..biarkan saja aper anak nak ckp..tak kiralah dpn org..wpun diorg tu kecik lg..jgnlah amek sikap.."alaah biarlah dia kecik lagi..dh bsr tau lah dia" mcm mana diorg nak tau..klu dr kecik kita biarkan..bila besar nak jadi aper plak..samseng kpg dusun ker??

aku dah soh en.zaim setelkan hal ni kat sek. ari nih..dari tadika lg arash selalu sgt ilang brg..biasalah tu kan bdk² tp yg bagusnya mak bdk yg selalu amek brg arash ada call mintak maaf anak dia selalu amek brg arash..sejuk sket ati ni..tp klu ada parents yg nampak ada brg yg bkn hak milik anak kita..kita pon biarkan jer lah x tanya x amek tau dr mana dtgnya brg² tu..tu sbblah anak pon suka mencuri kat sekolah..bila dh bsr bleh merompak bank plak..

aku nak ingatkan diri sendiri dan sapa² yg sudi baca..melentur buluh biarlah dari rebungnya..bila dah besar dah keras x de guna dah..mungkin faktor tpt tinggal mempengaruhi sahsiah anak² laa..korang setuju tak..agak² korang bdk² yg tinggal kat kawasan mana yg paling byk buat masalah di sekolah..dgn bahasa yg agak kurang ajar dan kasar...aku bkn nak bersikap prejudis..tp itulah yg aku tgk selalu..klu tinggal kat "situ" mmglah anak² byk bermasalah wpun bknlah semua mcm tu pokok pangkal didikan ibubapa di rmh..jgn harapkan cikgu dkt sekolah jer..ingatlah anak tu lahir sesuci kain putih kita yg mencorakkannya..

oklah pjg sgt dah bebel nih..time to work daaa...sama²lah kita didik anak² sesempurna mungkin..jagalah sahsiah..hiasi peribadi..wahhh..:-p




18 comments:

pinkiss said...

yeay! orang pertama.

nanti i tlg blasahkan budak tu eh.. hidup ben10!

AyKay said...

kes brg ilang tu biasa la, janji anak2 tak hilang. :-)

kes buli2 ni pun biasa gak, depa mula2 main guli, pastu buli. Siapa kena buli? semualah sapa2 je buleh buli dan dbuli. Cikgu kata mak ayah tak didik anak, mak ayah kata cikgu tak reti ajar anak. So semua salah la

apa2 pun, now tak leh lentur buluh, buluh dah d tebang buat lemang. :-)

AQisH said...

pinkiss - jgn tin jgn..seranggg jer :-p

aykay - ye lah tuu..so jom ler main guli plak bleh buli² org..malaysia boleh!

FADHLINA said...

bebaik ct, anak kawan aku tu, mcm arash jugak, asik kene curi barang, pastu cikgu pulak buat blur je.. selepas episod prents-guru, sekarang anak die kene jumpa psikatri sebab tensen.... kesian sangat, baru darjah 1 dah kene jumpa dokter..

AQisH said...

fadh - laa sampai ke thp tu ke..siannyer..arash ni jenis x reti nak melawan..kena marah sket dh nangis..skrg aku tgh ajar dia jadi berani..hopefully pasni xde dah org buli² dia lg..pyhlah klu bdk² yg dok fl*t nih..mostly tarak sivik..sori yer aku x ckp semua..cuma kebanyakkannya :-(

Diana-k said...

aiyak..dak2 zaman skarang..
sume taiko2 maa..
heishhh...

yanizan said...

ala...sama je Kish..ank aku bru tadika 6 thn..jam Ben10 dua beli dh putus tali..stationery ngn kaler jgn ckp la..bwk 10 balik tinggl 2..skang malas aku nk bg dia bwk pencil case ngn beg...skool dia ada provide sumer...haru!!

AyKay said...

Qish,

sabor je la.
beli kan ganti pensil color tu pasal itu tool dia belajar.

yg duk buli budak2 tu, ingat2 la, nanti pokcik guli mata baru tau!

wan surita said...

kes mcm nie kat skolah mana2 pun berlaku..hatta di skolah kt saudi nie pun sama...bkn setakat bdk lelaki jer..bdk pompuan pun kena jugak...bkn setakat hilang brg kt skolah..hilang brg dlm bas skolah..kena buli kt skolah..kena buli kt dlm bas...k.eita dah merasa sume nie..kes terbaru nurin kena lempang dlm bas ngan bdk pompuan...kes buli dia mintak sticker nurin tak bwk..balik rmh nurin teresak2 nangis...emm..mmg susah nak bendung gejala mcm nie..wpn dah call cikgu..koordinator skolah..dah bg nasihat kt bdk tu..tp still buat jugak..tu blm cite kes amir kena buli jgk.

Kita as a parents hanya dpt nasihat anak2..cuba elak diri dr bdk2 spt itu dan make sure brg2 kena pandai jaga..kadang2 anak2 kita di peringkat awal skolah nie..jenis tak ambik berat sgt pasal brg2 sendiri..sbb tau..mak ayah mudah belikan ganti. So Aqish...bykkan bersabar yer.:)

4 Kay-E said...

Macam2 ye perangai budak2 kat sekolah. kalau anak kita diam, orang buli. kalau anak kita terlebih cakap org kata berlagak, etc...

tapi betul - kita mmg kena tau apa yg terjadi kat sekolah & check anak kita selalu..

sama2 lah kita jaga anak masing2 :)

thanks for sharing..

Dee said...

aku rasalah aqish..ko xyah beli dh alatulis ben10 bwk gi sekolah..benda2 gitew mmg budak2 lain suka curik..bwk yg biasa2 je..yg mahal2 guna kt umah je.

betul..my hubby sgt garang ngan anak2..dia kata biar garang skrg..supaya dia blaja..dr dh besar baru nk marah2..dh xleh dibentuk dah..salah satu parents mmg kena garanglah..supaya anak2 akn rasa takot kalo nk buat apa2..tp garang pun bertempat kan aqish..

azreen said...

itula kan....budak2 skrg ni byk yg panjang tangan....takut anak2 kita pulak yg terikut2 atau menjadi mangsa.....adoh haiii....so husb u kene la pantau ur son kat sek....diorg satu sek ke...?

AQisH said...

diana-k - ye dik..bdk² skrg mmg advance² :-(

yanizan - ye lah pasni mmg xkan ku bg dia bwk gi skool dah

aykay - pokcik..gulikan jer mata diorg tu :-p

wan surita - ye ke kak eta..siannyer diorg..isshh mmg lah bdk² skrg ni berani sgt..aper pon didikan ibubapa gak penting sebenarnyer kan..

4kayE - yer lor kita jagalah diorg dgn nilai² murnikan ;)

dee - betoi tu..salah srg ler garang..mcm kes i ni..mmg i ler garang sket dr ayahnyer tu hikk²..

azreen - daddy dia mengajar kat sek. men sebelah jer ngan sek. arash tu..tu pasal dia ada selalu so xler risau sgt aper² hal daddynyer ada jer kat sebelah..tu pon dh bleh kena buli kecil²an huhu..

rasp said...

kes buli membuli ni mmg dah berleluasa kan sis..kkdg cam tak caya je budak thn 1 pun dah leh buli..isk isk isk

kkdg kita dah buat yg terbaik dan dah ajar yg terbaik buat anak kita but elemen luaran je yg kita tak leh kontrol tu yg payah tu ....

TiNiE said...

anak tini yg sulung pun masa memula masuk tadika dulu kerap gak bawak balik brg org, tapi brg dia pun ilang gak..haih agaknya diorg kat sekolah buat sistem barter kot tuko2 barang..kalau kata kaler nih setiap bulan beli baru..pokai la den cenggini...

mamafiza said...

Dear Miss Aqish,

Be strong! To you and your lil boy >_< I'll pray for you.

Please do teach him to defense himself (sign-up for martial class or you may guide him how to say no etc, so he'll gain back his self-confidence). Trust me my lady, I'd been there when they accused my family "omputeh, kristian"

OMG! I'm so speechless, you're so kind to me my lady *hugs*

Thanks a lot for sharing link of my family's blog, we're deeply appreciate it. May God bless your kindred heart. Amin~

Keep on moving momma, I do believe you're unique person, prayers to your sweet family >_<

Smooches to your lil boy. Please do take great care as you're important to me!

AQisH said...

rasp - mmg betol tu sis..nampak gayanyer kita kena lipatkan gandakan doalah pulakkan..semoga anak² x terjebak dlm perkara -ve nih..

tinie - haha..diorg kecik² dh pandai ikut sejarah sistem barterkan ;-)

mamafiza - tq so much for dropping by my blog and all words of encouragements;) yess..i'm thinking to enroll him to taekwando classes..will do it soon..insyaAllah..

your blog inspired me to become more patient with the kids and give me a lot of ideas on motivating them to learn new things..hope u'll continue sharing yr thoughts and ideas..

best of luck;-)

zubye said...

sapa yang cakap abg camtu?
meh sini makde nak lempang budak tu!
lebih2 lak budak tu ye..

apa jenis tu? kecik2 dah pandai cakap camtu.. besar sok tak tau nak jadi apa..