Tuesday, May 5, 2009

5 thn sudehh..

ari nih bday my lil dotter Adelia Emalin a.k.a stoberi shortcake ;-) dh 5 thn rupenye anak mommy nih..pejam celik pejam celik..sungguh cpt masa berlalu..tau² dh 5 thn adik berada bersama mommy..

nak citer sket masa nak lahirkan dia nih..waktu pregnant mmg x byk masalah..xde langsung mabuk²..ok jer pulak² bleh berjalan sopin merata ngan kwn sebelah yg kebetulan ngandung gak time tu..bila diingat²kan semula mmg lawak je..dh ler pregnant sama bila nak beranak pon wad sebelah menyebelah haha..

adik ni patutnya lahir bln april..tp dia xmo kuar² sehingga ler aku kena tahan dlm wad sbb dah overdue 10 hari tuu..doc takut lemas je..maka hari ketiga admitted tu doc. telah memasukkan pil induce..x sampai beberapa minit dh terasa contractionnyer..sakitnya xleh nak kata laaa..mmg rasa mcm nak kuar dan² tu gak..tp bila nurse chk dia kata blom lg baru bukak 2-3cm adoilaa..akak dh x tahan nihh..tp ku gagahi jua..tahan xmo teran..bila dh bukak 5cm barulah diorg bwk gi labor room..dlm tu pon mcm² rasa..nak terkencinglah ngilu lahh..tp xmo kencing² pon..nurse ckp tu sbb kepala baby dh ke bwh..still aku x dibenarkan teran sampai terkuar ler soalan yg x brp nak cerdik drp aku.."nurse bila bleh teran ni.."nurse pon jwp "bila dah 10 cm kak" huhu..itu aku mmg dah tau daaa..disebabkan sakit sgt akak dh xleh nak pk..

sepanjang masa ada dlm labor room tu en.zaim mmg jd teman setia tlg urut² aper patut. dan mententeramkan keadaan aku masa tu...dlm tu kena induce msk air lah pulok..fuhh azabnyer Allah je yg tau..bila dah 9cm akak x tahan teran jugekk..nurse yg pegang² perut tu ckp baby aku ni besar ni..aku yg soh dia urut²kan kebwh kasik senang baby nak kuar..sampai dia ckp..ni musti first baby bersalin kat sini gak kan..oohhh mmg lah aku jwp sambil tergelak sket (tgk siap bleh gelak beb betapa coolnyer akak) setelah cuba sedaya upaya keluar jugaklah si debab srg nih..berat leh thn la 3.45kg..legaa alhamdulillah setelah bertarung selama sejam dlm tu..sakit melahirkan dia masih terasa²..pulak² kena rengat..rengat tu mcm cucuk² laa kat bhg ari² tu..org kata klu anak kedua..dua ari je rengat tu..aku rasa x brp betol..sbb aku kena berhari² :-(( tu pasal ler dok pk utk menambah ahli keluarga ke x pasni..akan dipertimbangkan ;-) psstt..apapun en.zaim ckp bila time nak beranak tu aku mmg cool jer..tahan sakit x jerit² ponnn hehehe..

mlmnyer pulak dia mengalirkan airmata sambil sedu sedan manja mcm sedih je kuar dr perut aku nih..syahdu lak rasa kena pujuk² dia baru nk tido..tp nak wat camne dh mmg masa aku ngandungkan dia nih..dok nangis sensitip jer lah kejenyer..tgk bila dh kuar baby mmg kuat nangis sampai ler skrg adoilaa..so nasihat kpd para ibu mengandung..masa ngandung epi²kan diri anda klu x nahas ler korang nak menjaga anak yg kememeh nnt huhu..

sini ada beberapa pic masa dia baby..tgklah matanyer itewww :-D

siap bleh buat peaceeee lg kannn hehehe..

pic ni laa ada yg ckp muka adik cam kartun sincan tu ahahahaha..yerr..dia masa memula lahir pipinyer sungguh tembommm..dan dia mmg x suka berbaju di rmh..dulu rmh cikton papan beratap zink berpeluh sakan dia..bila dah peluh² haruslah kuar ruam²...maka dgn itu berbarut sajalah pesennyerr...

masa ni dh nak pulang ke rmh sendiri setelah 2 minggu dok rmh nenek..mommy nak try merasa berpantang di rmh pulakkk..yg pasti nenek mmg kena ikutlah sapo nak jaga :-p

dan inilah wajah latestnyerr pagi td sebelum gi skool..adik cuba membuat mata sebesar yg bolehh..besar tu je lah yg mampu dia buat kihkih..family aku ni muka mmg campur² ada mcm cina.. ada ala² arab industan haha perasan:-p adik ni mewarisi wajah sebelah en.zaim org ckp tp x jugak nenek dia masa mudo² pon cam cina gak..kan amoiiiiiiii...

selamat ulangtahun yg ke 5 adik..semoga adik membesar sbg johan eh sbg anak yg solehah..dgr kata mommy & daddy..jgn kuat nangis dan berangin yer dik...apapun mommy & daddy will always luv u..mmmuuaahhss...



19 comments:

zubye said...

Adek!!!

epi besday lah ye adek... stay sweet yang "lemah lembut" gitu.. nampaknya adek 5 tahun ni dah ada peningkatan.. tak gaduh2 lagi dah ngan ipan.. sebaliknya adik jadi geng ipan lah pulak sekarang ni.. geng kutuk2 abg arash.. hahhaha!

adek cuba baca komen makteh kat blog makde tu dek.. gi marah dia dekk!! biasa dia ejek adek! LOL!

ahad ni adek nak party ye.. boring le mummy buat ahad.. makde takde lah.. ipan je lah yang ada yee..

pinkiss said...

tunggu hadiah dari kakak nonie ye stoberi.

Zulikhram said...

happy bday adek..
td pakde dah tulis panjang tp xleh nak kuar lak...
ni pakde tulis pendek je la..
hadiah nnt pakde beli kat msia..
kat koprea ni susah nak cari..
tp kena sayang pakde dulu baru blh dpt hadiah..
ok la..
bye...

eyqa myqa said...

comelnye baby tu !

4 Kay-E said...

Happy Birthday Adik!
Masa kecik tembam ye.. Dah besar, cantik je.. so sweet :)

Aqish,
Enjoy yr motherhood..... THose memories will remain 4ever...

wansu said...

Hepi beday to adelia....mmg lawak tol kan...sampai admitted wad pon sama hari...haiyaaaa...

jom try lagi taun ni....ihikss...

to stroberi...hepi 5th beday!

AyKay said...

alhamdulillah, sudah sampai 5thn dia.

semoga membesar dgn keberkatan dan rahmatNya. inilah amanah yg besar utk kita didik n bentuk sebagai penyambung tugasan.

AQisH said...

zubye - makde, nnt adik baca yer..smlm x sempat nak bukak komputer mommy tersangat fenattt dan sakit badan huhu..btw party tu x jd lah ahad nih..mabe nxt week laa..kek mlm td ada lagi byk..meh ler dtg mkn kek kat rmh adik ;-)

pinkiss - kakak yer tin :-p..ok stoberi akan tunggu dgn sabarnyer hadiah kak nonie tuu..huhu..

zulikhram - eh..ehhh..adek mmg sayanggg ngan pakdeeee..bleh ler dpt adiah bsr²kan kan pakde hehehe..

eyqa myqa - tima kasih kakak eyqa ;-)

4kayE - tq ita ;-)

wansu - tq auntie wan hehe..err..ingatkan dh menjadi bln ni..tp lom ada rezeki huhu..

aykay - insyaAllah..akan dididik dgn sebaik mungkin..

oMMy fiRuz said...

qis..besday ank kite sebelah2 je yek..hehe..
bab rengat tu mmg btulla..time ank ke2 & ke3 smpai seminggu aku thn sakit..terus surrender nak mengandung lg..konon2nye la..hahahaha..

mamaadam said...

heppy besday adik cayang..semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki....

CIKPEDOT said...

happy birthday adelia!!! adik mmg pandai posing sedari lahir.. (ikut mommy le tuuuu...) semakin comel, sejuk je mata memandang..

AQisH said...

ommy firuz - klu dkt tu leh wat join venture bday party kan kan hehe..

mamadam - maceh yer ;-)

cikpedot - eh ehh..ikut mommy yer..harusss :-p

Dee said...

happy birthday strawberi shortcake!! sweet je..muka budak2 time kecik mmg g2..cam sinchan..anak dee pun gitu...mata sepet..tp cutelah dia...ngan tocang..jgn grumpy2 ye dik..jd anak yg taat n cemerlang..

alladiin said...

sedang termenung...camne rupa dia bila umor 20 nnti ek.. cam mak dia ke dulu...?

rillys said...

happy birthday dear!

eee...geramnya tgk pipi gebu dia masa baby tu!

azreen said...

Happy Birthday to "adik" smga menjadi anak yg solehah..... :-)

Mksuzana said...

epi befdeiiiii si adik....mata sepet pom tetap vouge ...terlewat pulak untie wishhhh..sowey maaa

TiNiE said...

alahai...
cutenyer stoberi nih..
anak tini yg third pun ada lahir bulan mei..10hb nanti genapla dia 3 tahun..

rasp said...

sowi lewat bebenor tapi nak gak wish..
"hepi birthday to the most gorjes stowbewi shortcake gegirl" :D