Wednesday, January 19, 2011

kali pertama akuuu....

ingat tak ari tu aku ada ckp nak gi kelas penyusuan susu ibu.. jadinya sabtu lepas aku menghadirkan diri bersama en.zaim..aku pastikan yg aku tidak ketinggalan dtg kelas ni sbb last week kan kitorg ada emergency kena blk kpg rabu mlm kerana adik iparku meninggal dunia..jumaat pagi kami dh bertolak pulang semula ke KL gara² nak gi kelas ni la ;) klu ikutkan hati mmg lah nak stay lg kat kpg tapi sbb dah byrkan..so kenalah commit..sorry to family di KB yer..nnt kami balik lagi :-D

mmg kali pertamalah..walaupun dah beranak tiga..anak yg ketiga ni baru aku merasakan pengalaman fully bf
..alangkah lainnya feelingnya iteww..kalaulah masa boleh diputarkan semula sdh tentunya saya ingin mengfullybfkan (haa amek ko) kedua² anak saya tu..tp apa boleh buat dek krn kurangnya ilmu saya x mempedulikan kepentingan penyusuan ibu..sdhla tuu kiahh oii ko nangih air mata darah pon dh x berguna lagi..jdkan pengajaran atas kesilapan lalu..nak emo² plak dia di sini :p

oleh kerana itu..buat julung² kali nye..saya pergi kelas ni..jom nengok gamba² yg sempat diambil sana sini..


ni doktor yg didtgkan khas dari Kelantan..Dr. Syed (x ingat nama penuhlah sbbnya nota² akak abih tertinggal kat kedai ni..en.zaim ler ni x amek huhu) sebagai speaker yg pertama..menceritakan kebaikan susu ibu..sampai dia kata..klu kat spital tu diorg doktor² lelaki ni rasa mcm nak tolong perahkan jer susu ibu² yg dok kata x cukup susu tu hahaha..

begitu kusyuk si debot ni mendengar ceramah...ye laa kejap jer pon pastu mulalah meragamnya..biasalah kan bdk² ni..


inilah dia Pn. Farah Farhan lactation counselor (LC) yg pemes iteww..;) muda lg orgnya tapi dh berjaya bukak bisnes besar eh..bestnyee;-) byk yg akak belajar dlm kelas ni..rasa mcm x puas..nak jemput farah dtg wat talk kat opis plak laaa..boleh yerrr..:)

ini plak suami farah en. saiful..topik pembentangannya ialah peranan suami..ye lah haruslah suami memainkan peranan yg penting utk menjayakan penyusuan susu ibu tu kan..kebanyakan yg diutarakannya byk yg en.zaim buat..bab² tlg isteri uruskan kerja² rmh tu laa..x dinafikan en. zaim rajin tlg aku..esp bab² kemas rmh dan uruskan kain baju ni..alhamdulillah..tapi bab yg soh handlekan EBM tu dia x dpt buat katanya..sbb dia selalu blk lewat payah sket x paham label² tu semua...alaa alasann tuu..huhu..xpelah yg tu dimaafkan lg pun ebm aku bknnya byk sgt pon..

antara peserta yg hadir..si baju merah tersenyum simpul tu en.zaim ku yg byk plak loya buruk dia ketika sessi bersama farah tu kannn ;-) dgn penyusuan ibu ni boleh menjimatkan wang dan tukar sport rim katanyaaa..lelaki ni ingat kat keta jer tauuu :p

separuh lg peserta..x muat skrin nak amek gamba semua..al maklum kamera kecik jer huhu..ternyataa akaklah org yg paling otai di situ rasanyer..tp ilmu BF plg cetek kot hukk..

selesai kelas dlm tghari tu..ada bday party rupenye..dianjurkan oleh tuan punya kedai Pn. Sharifah Nur adik kepada Dr. Syed tadi..pastu kami dijemput mkn² kat bwh kedai tu..sedap makanan tu semua..lupa nak amek gamba..

berposing dulu bersama si debot mamy yg agak kemerahan ari tu..allergy terbaru dia..mamy xleh mkn IKAN BILIS owaaa..sgt peberet mamy tu..xpelah demi anak terchenta..kenalah berkorban..sob..sobb..

sebelum pulangg bergambar dgn bos sarakids ni ;-) hopefully kita bertemu lagi di sesi akan dtg..mmg teruja berckp psl BF ni..sampai esok pon x abis..nnt klu ada kelas lain akan ku warwarkan di sini terutama utk kwn² seangkatan dgn lbh tepat lagi yg seusia dgn ku ni laaa..yg baru ada kesedaran nak BF kan baby masing² kan ;-)


8 comments:

☆ lieya latif ☆ said...

bestnye...lieya pun berkobar nak BF baby....tu laa lieya ni yg ke 3 ni laa baru semangat nak fully BF...mase yg mia mija dulu tu takde pengetahuan sgt....tapi kali ni berkobar2 bace cite kawan2 blog yg BF baby...tu yg mmg nekad nak BF sepenohnye.....

AQisH said...

@☆ lieya latif ☆
alhamdulillah lieya..niat yg baik pasti Allah permudahkan..insyaAllah..

Momma Mia said...

Tahniah kak krn still gali ilmu walaupun baby dah 6 bulan.

Congrat juga sbb dah lepas 6 bulan fully BF si baby.

Happy BF!!

AQisH said...

@Momma Mia
tima kaseh..;)
sebenarnye kan akak agak lewat gali ilmu bf ni..dh abih pantang baru terkial² cari info tu yg stok ebm sket je huhu..

siti muhaimin jamal said...

suke2 entry ni... that day kita tak sempat sembang pun.

harap dapat berkongsi pendapat berkenaan penyusuan

AQisH said...

@siti muhaimin jamal
eh ye ker..nnt kita sembang2 dlm blog la ehh ;-)

nieda said...

salam ziarah...
happy breastfeed ya. Saya pun mmg fully bf anak. Sekarang ni dah masuk 1 tahun 8 bulan. Another 4 months to complete my mission. Insyaallah, baik niat kita, baiklah yang kita dapat.

AQisH said...

@nieda
alhamdulillah..untungnya anak tu dpt merasai susu ibu eksklusif lagi kan..