Wednesday, February 2, 2011

sedapnye susu badam

korang penah minum susu badam tak..sedap tauuu...di samping khasiat badam yg sgt tinggi..salah satunye klu nak dptkan anak yg bijak..mknlah kacang badam...sbb tu ada kajian dibuat tentang kenapa Yahudi ni bijak..salah satu nya kerana diorg mengamalkan makan kacang badam..cuba baca artikel ni tentang kajian yg dibuat tentang mereka..tp bukanlah bermakna kita adore sgt yahudi ni..cuma x leh nafikan diorg mmg ikut pemakanan cara Islam sebenarnye..cuma tidak mau beriman kepada Allah dan Rasul sahaja..

aku dpt resepi susu badam ni dr member sebelah ni laa..yg ajar..leh tgk blog dia kat SINI..penah dibawanya ke ofis dan rasanye enak skali..akak ape lagi haruslah dicubakann..

Bahan2 nye ye puan2..

1 Cawan Badam - unroasted punye..
3-7 biji kurma (tapi akak letak 11 biji tadi nk kasi manis)
4 gelas air

Cara membuatnya..

rendamlah badam selama 5-6 jam...jgn melebihi 12 jam yer..gambar ni mmg x lawaa..badam sdg direndam..gamba badam blom rendam lupo nak amekkk..

ni plak kurma yg direndam..rendamlah dlm 1-2 jam dulu..aku letak byk kurma dlm 11 biji sbb nak kasi manis..korang bleh la letak brp yg korang suka..seelok2nya no ganjillah ikut sunnah nabi ;)

ini sukatan mug yg akak pakai utk air dan badam..

pastu masukkan badam, kurma dan air ke dalam blender..klu penuh sgt buang sket..supaya time blend nnt tidak membuak2 airnye kuar mcm yg berlaku kat aku td..fuhh..meleleh2 air tumpah..

haaa..mcm ni laaaa..blen sampai halussssssssss yerrr...;)


bila dah setel blend semua..tapislah guna penapis kain ni..senangg sket..sbb hampas2 dia byk..jgn lupa perahh ala2 perah santan tuu nak kasi air nye turun..


taraaa sudahpun siappp..emm..dptlah setengah jug ni jer..nampak gayanyer pasni kena wat stok byk2..susu ni bleh bertahan dlm 5 hari..kiranya sebagai pengganti fresh milk pon bleh jugak..klu x nak minum terus..mskkan dlm peti ais kasik sejuk dulu..

en.zaim kata rasanye ala2 air soya..tapi lg sedap laa..anak2 aku pon sukoo..mcm x cukup jer..kena gi carik badam lagi la nampak gayanyer..oh ye lupa plak..utk ibu2 yg menyusukan baby..bleh try buat ni as milk booster gak tauu sbb ada kurma di situu..selamat mencuba yerr kengkawan..;-)


p/s : serbuk2 yg diblend td tu jgn dibuang dulu..nnt aku sharekan resepi lempeng/cekodok badam lak ehh tungguuuu ;-)

21 comments:

nieda said...

tq for the resepi..very nice

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

nampak sedap..

Mrs Hakim said...

salam kak...memang tak letak susu ye??? Tgk pada nama resepi susu badam, tapi kat resepi tu air biasa kan...susu nye letak ke tak yah letak ye??? Ape pun thank you shared the recepie...harus diamalkan utk saya dan anak ni...

MamaTiaMia said...

salam aqish..baby dah besar ye;) sedap nampak susu dan badam tu mesti lemak2 kan:)no doubt the khasiat is no 1;)p.s aqish pancake syrup tu beli kat mana2 leading supermarket..like Cold storage,jusco tak pasti..boleh tahan lama,since kita tak guna banyak..bau harum..nak guna buka tutup masuk dalam microwave kejap,panaskan baru sedap dapat warm syrup;)

lily lotus said...

tenkiulah bagi resipi ni. first time dengar. nak try!

Leenz Yusoff said...

i really need sumthing called "milk booster" rite now! really need it!!! helppp!!

4 Kay-E said...

Wahh..
Rajinnye buat susu badam sendiri.. Berjam2 kena tunggu nak dptkan setengah jug tu.
Dah tentu berbaloi & berkhasiat :)

AQisH said...

@niedau r welcome ;)

AQisH said...

@rose --{@ ibuRafiq @}--mmg sedap..cubalah ;)

AQisH said...

@Mrs Hakimbadam tu sendiri dh kaler mcm susu..no need letak susu dek ;)

AQisH said...

@MamaTiaMiaye lor mmg sedapppp hehe..ooo beli kat mana2 je eh..i dh ckp dh ngan kwn i tu..dia kata cold storage xde..manjang dia carik menda x jumpalah haha..

AQisH said...

@lily lotus try lily jgn x try..sedappp ;)

AQisH said...

@Leenz Yusoff ko leh gak minum susu ni..mkn kurma byk2 pon bagus..btw dh try ke shaklee tuu??

AQisH said...

@4 Kay-E ye lor kenalah wat sendiri..nak beli x jumpa cari ;)

janesach said...

beb.. kalau kurma tu aku ganti dgn madu, jadi tak susu ni?

AQisH said...

@janesach ikut resepi asal mmg kurma..hawat ko x suka kurmakah..nak try madu bleh jer..;)

janesach said...

bukan la... sbb kat umah aku tak ada kurma, nak memebeli malas... badam nya ada la... hahahaha

Anonymous said...

baru baca hari ni. sedapnye. Memang nk buat sendiri. Tapi lama betul nak kena rendam sampai 6 jam. Kalau basuh aje kurma dan badam pastu terus blend ngan air, boleh tak ? Apa kelebihan rendam lama2 macam tu, akak ?

AQisH said...

@Anonymous rendam pagi2 or mlm2 laa jgn lbh 8 jam..nk kasi kulit dia sng tnggal n isinya lmbut sket

Anonymous said...

Assalamualaikum sis, lps rendam tu, badam tu perlu bersihkan lg sekali ke xyah basuh dah?.. ataupun buang air rendaman tu n terus blend je?.. tq ek..

AQisH said...

@Anonymous
buang air tu..basuh sket then blend..selamat mencuba yer ;)