Friday, July 29, 2011

cuci mulut sebelum puasa..eh..

assalamualaikum blogku..(nampak sgtlah dah berzamankan x update :p) hari ni tetiba plak rajin mengupload gambar² kat bawah ni..bkn apa sajalah nak share resepi ni..gigih mlm tadi akak buat utk potluck ofis sempena menyambut ramadhan katanya..biasalah tang akak musti kena buat dessert atau pencuci mulut..(berus gigilah klu nak cuci :p)

nama resepi ni puding strawberry trifle..mmg selalu buat selepas skali mencuba resepi dlm blogger tersohor nani rostam itu..terus terjatuh cinta dan buat lagi dan lagi dan lagii..jom tgk bhn²nyer..

kali ini aku guna kek chiffon pandan..potong kiub² pastu susun dlm bekas camni..nk letak rapat² pon buleh..aku jarak² sbb bajet ada lagi 2 tray nk kena buat :p

pastu buat jem strawberry..caranye mudah..25 biji strawberry, 4 cawan air, 2 sudu tepung jagung (yg sdh dicampurkan dgn air) gula secukup rasa..strawberry tu blend dulu lah sbb nak cpt..pastu masukkan semua bahan tadi ke dalam periuk hingga likat dan masak..


ini hasil yg dah masak..kemudian kita sejukkan dulu..kita buat bhg utk kastard pulak yer puan²..

bhn² utk puding castard..1 tin susu cair, 1 tin air, 1 sudu teh esen vanila, 3 sudu bsr tepung kastard (boleh letak lebih ikut suka nak pekat mcm mana..dan dicampur dgn sedikit air) gula ikut selera sendiri..rasa²lah nak manis mcm mana..pastu kacau² boh garam sket utk rasa lemak² gitu..kacau hingga pekat..alahai lupa plak nak amek gamba bila castard tu dh masak..dah masak..sejukkan sekejap..

ingat lagi tak kek yg dah susun dlm tray tadi tu..tuangkan jem strawberry tadi tu atas kek yg dh disusun tu..mcm dlm gambar..

kemudian tuangkan puding kastard tu di atasnya..biarkan sejuk..nak tambah penuh² pon buleh..


untuk lapisan atas..kita guna whipping cream yer..ini pon agak² jer..nak boh berapa byk..mcm smlm saya guna jenama president ni..

kacau hingga kembang..dia xleh lama² sgt nnt dia jadi cair..once dia dah kembang terus angkat..

dannn sapukan atas bancuhan kastard tadi...pastu lapisan atas sekali..kita taburkan buah²an seperti peach, strawbery, atau apa² saja buah yg disukai..

mcm saya yg agak pemalas nk potong² smlm tu..hanya guna mix fruit yg dlm tin tu jer...nak lagi cantik letak kiwi sket..nampaklah menarik kalerful lagi..;-) nampak tuu siap sudah 3 bekas akak buat tauuu..

ok kita kasik zoom sket..amacamm..sedap tak hehe..

namanye trifle kerana ada tiga lapisan ni lah..wpun yg bhg bwh skali x brp nak nampak dlm ni..

seelok²nya disejukkan semalaman di dalam peti sejuk..pastikan guna cling wrap utk memastikan kesegarannya..al maklum dlm fridge ni kang mcm² plak titisan air jatuh atas puding ni..x sedap plak nnt..

so itu saja resepi kita utk hari ni yer puan²..sapa² yg rajin tu bolehlah buat..sapa yg malas tu bleh oder ngan saya..hehe..now i know..napa kak nani jual mahal..sbbnyer mmg modal nak buatnye tu pon tinggi yer..tapii kalau dah sedapp buat apa nak berkira betul tak ;-)


resepi asal boleh tgk blog kak nani ni yer..byk dah dia buat trifle ni..mmg sedappp..

3 comments:

pinkiss said...

huisshh.. nak terai gak la. (mgkn)

makdara TERdiva said...

pergh!! mantop mommy buat triffle
len kali buat pas kat KD plak eh!
hehe

Mrs. Lady's Stylo said...

Waaaahhhh i likeee!
Tq for the recipe! Saya nak cuba :):)

PENCINTA2 HANDBAGS!
Kunjungi kami di http://mrsladysstylo.blogspot.com/