Tuesday, July 24, 2012

angan² dan impian

semenjak menjadi part time baker ni (ecececewaahh) akak mulalah memasang angan² dan berkata pd diri sendiri..kan best kalau ada mixer ni oven tu..aku rasa tu perasaan yg normal buat org yg suka baking mcm aku ni laa..cuma skrg ni je yg berani nak try biz at home..setelah byk dh aku pk nak biznes aper lah..rupak² nya diriku ini more towards baking ahakss..tp betullah sejak darjah 6 lagi aku dh start aktiviti baking ni..siap gi blajar buat kuih raya lagi dgn kwn mak tauu..punyalah minat..padahal memula tu kena paksa:p tapi lama² jadi minatlah ;)

oklah now dok verangan nak ada mixer yg bsr sket..yg boleh bancuh 2-3 adunan sekaligus utk menjimatkan masa laaa..skrg ni dok bancuh satu² jer..


ni la mixer kesayangam yg akak dok pakai..cik abe belikan pd thn 2008 masa baru² pindah rmh..mcm bersemangatlah sgt nak membaking masa tu..rupe² guna utk buat kuih raya jer..tu pon adalah skali buat..yg lain semua beli jer :p  tp sejak dok menjual pavlova lova lova (how my bro call it;) mcm dah jadi heavy duty plak utk si cantik manis faber mixer ni..mcm kesian plak dia putar lama² 1 jam non stop tu..takuttt jer dia buat hal tetiba tgh² mlm tu..haa x ker gabra mak nanti aisshhh...





ini mixer idaman hati dulu kini selamanyaaaaaa...kitchen aid ni kan ada byk² kaler..harusslah mak pilih pinky jugekk kann..nampak sweet² jer..mcm suaiii jer dgn nama blog sweety dessert aku tu...ehh terpromo plak :p tapii reganyer 2k lbh jugekkk..fuhhh..lap peluh jap..



ini plakk mixer idaman hati masa sekolah² dulu..aiii dpt yg ni pon ok gak..rega murah sket dr kitchen aid tu rasanya..murah²pun still nk cecah 2k kennnn...aduhaiiii...tetiba mcm nak menabung simpan duit beli mixer..main kutu pon ok gak kan..bleh beli mixer ni hahaha :p


semlm browse² tgk mixer terjumpa ada org tunjuk industrial mixer ni kat website berjaya steel..emm not bad gak..mmg la x selawa mixer kat atas tu..yg ni reganya x sampai 1k katanyer..dlm 700-800 gituu..wahhh menarik la jugak kann..terus akak htr emel kat supplier tu tnya price list..tanyalah baruu kan..

dah habis bab mixer..haruslah nak oven yg besar jugak..sbb oven skrg ni..bleh bakar satu kek jer..aii kan best dpt yg bleh bakar 2-3 bijik skali..kedengaran tamak di situ..


mak pakai oven pasang siap yg kat kabinet dapur tu jer..yg ni la dok membakar pavlova tu satu² dah ler lamaaa lak tu nak bakar klu nak efek kerangupan tahap maximum tu..x tau lah brp duit letrik bln ni..doa jap supaya jgn melambung tinggi..sbb tetiba terajin nak membaking awal bln hari tu..debaran gak tggu bil sampai nanti..:p



haaa..jenis² oven camnilahh yg akak berkenan skrg ni..berjaya steel gak ada jual..manalah org ni x balas² lg emel iolls mintak quotation tadi..nak bizness ke x nak..(mcmlah nak beli hari ni kan..berangan x sdhlah ko aqish)  oven ni bleh msk 2 biji kek terus..aii senangnye lah..ada kwn pon pakai oven ni..dia kata letrik x kuat sgt mcm mana ntah x ingat camne yg boleh penjimatan di situ..

tu la angan² saya si part time baker skrg ni..x taulah bila boleh dpt..rasa²nyer skrg kena carik mixer standby mode dulu lah..hand mixer ke..x pun yg stand ala² faber tu jugak ker..oven lak..nak gi carik oven bulat tu dulu..oven bulat tu best wooo..kek sure msk sdg² elok jer..i loike that oven..dulu² pinjam makcik punya nak bake cake..mmg menjadi mantops uolls..

ni la oven bulat yg ku katakan tadi..best oven ni..mmg nak kena carik nanti ;)

maka dgn itu..marilah kita menabung mulai skrg..mskkan dlm tabung ayam itik tu pon xpe..gigih nak kompullah klu simpan duit syiling jer kann..mintak² satu hari nanti..i mampulah nak beli mixer n oven tu insyaAllah..korang pon bleh gak merealisasikan impian mak ni..gi la order pavlova ni satuuu..hahaha :p

p/s : ada x sapa² tau kat mana nak carik mixer yg best² tu tp harga murah sket dr pasaran ;)

8 comments:

pinkiss said...

Eh, oven bulat tu dulu mak iols ada. tapi iols x pasti ada lagi tak now. nak call tanya la. #NakCarasUols..

Anonymous said...

go go caiyuk!

mixer cap berjaya tu lagi murah dan banyak org suggestkan..

tp kalau ada pulus lebih sikit, apasalahnye beli kitchen aid tu..ngeh..ngeh..ngeh..

-fairuz-

Rasp said...

memang terbeliak biji mata bila tengok rege perkakas semua nie kan...
tapiiiiii kalo slalu digunakan then memanglah berbaloi melabur ke situ....

AQisH said...

@Anonymous yelahh tgh pk² nk yg kecintaan hati atau yg murah sket :p

AQisH said...

@Rasp yelah sis..tu yg kena buat betul² klu dah ada mixer n oven canggih manggih ni ;)

Rahmah Ram Ram said...

Insyaallah mesti bnerjaya mendapatkannya...kalau saya mesti pilihan menjadi yang kaler pink tu..cantikkk! Gud Luck Siti semoga berjaya dan sukses ye :-)

Alin Marlini said...

mixer idaman gak tu...tp mahallah...

azmiman said...

Assalammualaikum

Tumpang iklan boleh? Kalau siapa2 nak beli Kitchen Aid Mixer ni, boleh la contact saya di 012-2990666 atau email azmiman@gmail.com. Dec 2012 ni punya offer, dapat FREE Kitchen Aid 3-Quart Bowl dan KitchenAid Mixer Cookbook dgn setiap pembelian. Nak bayar installment pun boleh..4 kali bayar tanpa interest. So tak payah main kutu. Insyallah boleh dapat cepat kalau ada stok..tapi kena order cepat sbb rasanya ramai dok tunggu offer Kitchen Aid ni :-)